Volledig scherm
Isala ziekenhuis in Zwolle. Foto Sacha Wunderink

Zwolle krijgt Centrum Seksueel Geweld

ZWOLLE - Slachtoffers van seksueel geweld in de regio Zwolle kunnen vanaf september terecht bij het Centrum Seksueel Geweld. In centrum werken ziekenhuis Isala, GGD IJsselland, de politie, Dimence, Kadera Huiselijk Geweld en Veilig Thuis IJsselland samen.

Uitgangspunt is dat elke organisatie zijn eigen taken blijft uitvoeren. Dat zijn onder meer medisch onderzoek en acute medische zorg, psychologische zorg of behandeling, werkzaamheden van de politie en onderzoek van forensisch artsen.

Snel handelen
Volgens de samenwerkende partijen is het belangrijk om in de eerste uren en dagen na een incident snel en professioneel te handelen. Dit verkort de tijd waarin slachtoffers last hebben van acute problemen, zoals angst, schaamte, seksueel overdraagbare aandoeningen of ongewenste zwangerschap. Ook wordt het risico op medische en psychische problemen, zoals posttraumatische stressstoornis, depressie en seksuele problemen verkleind.

Het centrum vindt onderdak bij Isala, in een speciale ruimte bij de spoedeisende hulp. De realisatie van het Centrum is mogelijk dankzij een eenmalige bijdrage van het ministerie van volksgezondheid, welzijn en Sport (VWS). Tot de opening van het nieuwe centrum, kunnen slachtoffers terecht bij bijvoorbeeld de politie, de spoedeisende hulp van Isala of de eigen huisarts.