Volledig scherm
Een regenboogzebrapad in Utrecht. Foto: ANP

Zwolle krijgt 'homo-zebrapad', maar is dat wel verstandig?

ZWOLLE - Een gekleurd zebrapad siert nog dit jaar een Zwolse straat om te benadrukken dat de stad elke seksuele geaardheid accepteert. In navolging van steden als Utrecht, Tilburg en Leiden krijgt Zwolle ook zo'n 'regenboogpad'.

De gemeenteraad heeft dit vanavond besloten, op voorspraak van D66 en PvdA.

Het streven is het pad voor acceptatie van homo's, lesbiennes, bi's en transgenders te openen op internationale Coming-Outdag, 11 oktober. De komende tijd wordt de plek van het regenboogpad bepaald.

Maar is het wel verstandig, zo'n gekleurde oversteek? Volgens de verkeerswet bestaat een zebrapad uit een markering met witte strepen. Juridisch is een voetgangersoversteek in de kleuren rood, oranje, blauw, geel en groen dus geen zebrapad. Verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen is stellig: "Ik ben hier geen voorstander van, dit moet je absoluut niet doen. Als je met zebrapaden gaat klooien, krijg je problemen. Hoewel ik speelsheid wel aanmoedig, een goed voorbeeld is het Ampelmännchen op verkeerslichten in Berlijn, vind ik dat bij een regenboogzebrapad vervaging optreedt bij iets wat duidelijk moet zijn." Het gevaar is volgens hem dat verkeersdeelnemers niet goed meer kunnen inschatten of ze nu wel of niet met een zebrapad te maken hebben.

Meer in de Stentor, editie Zwolle, van 26 april 2016.