Volledig scherm
De boekenmarkt aan de Thorbeckegracht. © Erna Lammers

Zwolle loopt uit voor zonnig festival Zwolle Unlimited

ZWOLLE - Muziek, toneel, een boekenmarkt, veel zon en een wel heel opmerkelijke voorstelling in de Grote Kerk: dat is kort samengevat het driedaagse festival Zwolle Unlimited, dat van vrijdag tot zondag bezoekers naar de stad trok.

Bladerend door het dikke programmaboekje vol voorstellingen, acts en muziek van cultuurfestival Zwolle Unlimited, is het zaterdag even wikken en wegen tussen de vele bijzondere mogelijkheden. Nieuwsgierig naar de unieke aard van de voorstelling Heart of Darkness in de Grote Kerk, met 'strakke woordsalvo's en maniakale rondedansen', besluit een bezoeker van het festival de Grote Kerk te bezoeken.

Tribune
De tribune zit haast vol als twee van de vier toneelspelers, plots luid in- en uitademen. Het is het begin van de psychedelische voorstelling. Achter de toneelspelers staan twee aaneengeschoven kubussen, die van binnenuit rood oplichten. "We blijven nergens lang genoeg om een afdruk achter te laten", klinkt het. "We leven in een flikkering."

In slow motion en onder begeleiding van een zacht snorrende synthesizer, beginnen de twee acteurs - vastgekluisterd met touwen aan de kubussen - aan het gevaarte te sjorren dat aan de andere kant van de kerk staat. Zeer langzaam schuift het de kant van het publiek op. Een tweetal mensen vertrekt.

"Eigenlijk is het gewoon heel vaag", zegt toneelspeler Maarten Vinkenoog met een lach. Dat er veel mensen tijdens de voorstelling vertrokken, verbaast hem dan ook niet. "We weten wel dat het niet voor iedereen is. Het was misschien niet helemaal wat mensen hadden verwacht. Wat wij ook belangrijk vinden is dat mensen het erover hebben, wij willen niet alleen pleasen."

Boekenmarkt
Naast de voorstelling Heart of Darkness was er nog veel meer te bezoeken tijdens Zwolle Unlimited: een boekenmarkt, optredens op straat, een kinderplein en veel live muziek.

Volledig scherm
Velen zochten de schaduw op bij het kijken en luisteren naar het straattheater op Zwolle Unlimited © Erna Lammers
Volledig scherm
De psychedelische, verdelende toneelproductieHeart of Darkness was één van de culturele hoogtepunten van het festival Zwolle Unlimited. © Frans Paalman
Volledig scherm
Jeugdcircus Pavarini vermaakte het publiek met hun optreden © Erna Lammers
Volledig scherm
Schilderen op het Kindplein © Erna Lammers
Volledig scherm
Een verkoelende duik in de gracht © Erna Lammers
Volledig scherm
Jeugdcircus Pavarini vermaakte het publiek met hun optreden © Erna Lammers
Volledig scherm
De boekenmarkt was dit jaar voor de tweede keer langs de Thorbeckegracht © Erna Lammers
Volledig scherm
Reuzenbellenblazen op het Kindplein © Erna Lammers
Volledig scherm
Het thema van Zwolle Unlimited was Moederland. Wie zijn of haar moeder iets toewenste kon dat hier kwijt. © Erna Lammers
Volledig scherm
De Thorbeckegracht is een sfeervolle plek voor de Zwolse boekenmarkt. Echt druk was het niet, maar het liep wel lekker door volgens een boekverkoper. © Erna Lammers
Volledig scherm
De Thorbeckegracht is een sfeervolle plek voor de Zwolse boekenmarkt © Erna Lammers