Volledig scherm
Sky High Zwolle © Google Streetview

Zwolle neemt uitspraak Sky High onder de loep

ZWOLLE - De gemeente Zwolle weet nog niet wat de uitspraak van het gerechtshof tegen coffeeshop Sky High precies gaat betekenen voor het beleid in de toekomst. "Om goed te kunnen duiden wat deze uitspraak voor het coffeeshopbeleid in Zwolle betekent, bestuderen we deze uitspraak zorgvuldig met onze handhavingspartners", zegt woordvoerder Bonnie van der Meer. "Dat gaat enige tijd duren." Het gerechtshof in Leeuwarden bekrachtigde deze week het vonnis tegen Sky High.

Deze coffeeshop had veel meer voorraad dan wettelijk is toegestaan en is daar ook voor veroordeeld.

Achterdeurproblematiek
Volgens de rechtbank wisten de lokale autoriteiten daarvan maar keken ze daar bewust van weg. Een goed voorbeeld kortom, van de achterdeurproblematiek die al jaren voor problemen zorgt. Coffeeshops mogen immers wel verkopen, maar de teelt en inkoop is nog steeds verboden.

Vragen
De Zwolse CDA-fractie heeft inmiddels vragen gesteld aan het college. Ze wil onder meer weten of er inderdaad bewust een oogje is toegeknepen, of de vervolging van Sky High een trendbreuk is op het Zwolse gedoogbeleid en wat dit nu gaat betekenen voor de overige drie coffeeshops.

VNG-oproep
Ook daar gaat de gemeente zich nu over buigen. Wel wijst de woordvoerder op de massaal ondersteunde VNG-oproep aan het kabinet, om te komen tot een regulering van de gehele cannabisketen. Dit naar aanleiding van het een rapport waarin staat dat het huidige gedoogbeleid onhoudbaar is en een effectieve aanpak van criminaliteit in de weg staat. "Zwolle staat achter die oproep", aldus Van der Meer.