Volledig scherm
© Thinkstock

Zwolle start in augustus proef anoniem solliciteren

ZWOLLE - De gemeente Zwolle begint volgende maand met een proef waarbij mensen anoniem kunnen solliciteren op een baan bij de lokale overheid. Dit gebeurt nadat een meerderheid van de gemeenteraad eerder dit jaar een voorstel van de PvdA hierover steunde. De proef loopt in principe tot eind dit jaar.

Doel is arbeidsdiscriminatie tegengaan. Iemand met de naam Mohammed moet net zoveel kans maken op een baan bij gemeenten als Jan, Piet of Klaas. En dat is nu nog geen vanzelfsprekendheid, verdedigde PvdA-raadslid Patty Wolthof dit voorjaar haar initiatief. "Een deel van de werkloosheid van jongeren met een niet-westerse achtergrond is toe te wijzen aan discriminatie. Dat vinden wij onacceptabel. Anoniem solliciteren biedt op zijn minst eerlijke toegang tot een sollicitatieronde. Eigenlijk geldt dit net zo goed voor vrouwen, mensen met een beperking en ouderen. Op deze manier kan de gemeente aan de stad laten zien serieus werk te maken van arbeidsdiscriminatie."

De lokale overheid volgt die redenatie en wil dat haar medewerkersbestand een afspiegeling is van de Zwolse samenleving. Ze verwacht dat met anoniem solliciteren ook onbewuste uitsluiting van bepaalde bevolkingsgroepen wordt voorkomen. Blijkt solliciteren zonder naam inderdaad discriminatie tegen te gaan, dan wordt het mogelijk permanent ingevoerd.

Overigens volgt er voordat iemand aangenomen wordt nog wel een gesprek waarbij leden van de sollicitatiecommissie en sollicitant elkaar in de ogen kijken. Dat gebeurt echter pas nadat de sollicitatiecommissie uit de anonieme brieven een selectie heeft gemaakt.

Zwolle is de eerste gemeente in deze regio die gaat experimenteren met anoniem solliciteren. Discriminatiemeldpunt Artikel 1 Overijssel steunt het initiatief, omdat het kan zorgen voor meer bewustwording bij leden van sollicitatiecommissies en drempelverlagend kan werken voor allochtonen. Daarentegen wijst het er wel op dat de overheid niet moet verwachten dat hiermee meteen het discriminatieprobleem opgelost wordt.