Volledig scherm
© Thinkstock

Zwolle wacht wietwet Tweede Kamer af

ZWOLLE - Hoewel een Kamermeerderheid zich aftekent voor door de overheid gereguleerde wietteelt, ligt er in Zwolle nog geen kant en klaar plan.

Burgemeester Henk Jan Meijer is een van de tientallen burgemeesters die de afgelopen tijd aangedrongen hebben op het aanpassen van de wietregels. Daar is nu voor het eerst een meerderheid voor in de Tweede Kamer, maar Zwolle wil niet vooruitlopen op de besluitvorming. "Er ligt een wetsvoorstel, waarvoor een meerderheid lijkt te bestaan, maar er is nog geen vastgestelde wet. Zwolle heeft op dit moment daarom ook nog geen plannen, daarvoor wachten we eerst de landelijke regels af. Het Rijk is nu eerst aan zet", laat een woordvoerder van de gemeente Zwolle weten. "Zodra er een wet is, betrekken we vervolgens lokale coffeeshops bij de uitwerking van eventueel nieuw beleid, maar dat is nu nog niet aan de orde."

Achterdeur
Inkoop van drugs door coffeeshops is bij wet verboden, maar verkoop mag wel. Meijer heeft drie jaar geleden bij de minister al aangedrongen op een oplossing voor deze achterdeurproblematiek van de bevoorrading van coffeeshops. Deze zomer werd dat gevolgd door een oproep aan het Rijk om te komen met een experiment van gereguleerde wietteelt. "Uiteraard blijft Zwolle - met andere gemeenten - aandacht vragen voor een oplossing voor de achterdeurproblematiek."

Wietproef
Niet alleen voor de Tweede Kamerfractie is de wietmeerderheid die er lijkt te komen loon naar werken, voor de Zwolse D66 is dit eveneens een beloning voor de aanhoudende inzet voor gereguleerde teelt. De partij riep eind vorig jaar, samen met de VVD, al op tot een wietproef in Zwolle. Die kwam er niet, maar: "Zwolle zal als één van de eerste gemeenten enthousiast zijn over dit plan", vermoedt D66-wietwoordvoerder Claudia van Bruggen. Of en waar er Zwolse wietvelden moeten komen, durft ze niet te zeggen. "Maar er is volgens mij genoeg grond waar je dit zou moeten kunnen doen."