Volledig scherm
© rgbstock.com

Zwolle wint Gemeentelijke Landschapsprijs 2016

ZWOLLE - De gemeente Zwolle heeft vandaag de Landschapprijs Overijssel gewonnen. Die wordt jaarlijks uitgereikt aan een gemeente die zich op een bijzondere wijze inzet voor behoud, beheer en ontwikkeling van het landschap.

Wethouder Filip van As nam de prijs vandaag in ontvangst tijdens de Contactdag Gemeenten, een netwerkbijeenkomst die Landschap Overijssel jaarlijks organiseert voor gemeente-ambtenaren en –bestuurders die verantwoordelijk zijn voor het landschap in hun gemeente.

Noaberkracht
Naast Zwolle waren de gemeente Twenterand en de gemeenten Tubbergen en Dinkelland, gezamenlijk als Noaberkracht, kanshebbers. Met het uitreiken van de prijs wil Landschap Overijssel gemeenten stimuleren om zich extra in te zetten voor de kwaliteit van het landschap. Want een evenwichtig landschap is van waarde voor iedereen, om in te wonen, werken en recreëren.

Landschap in de gemeente Zwolle
Volgens de jury heeft de gemeente Zwolle haar ambitie voor het landschap stevig in diverse plannen verankerd. "Samen met haar kundige ambtenaren Rienko Baarslag en de twee ecologen Maarten Kaales en Lieuwe Dijkstra is er binnen de gemeente veel aandacht voor het landschap en ecologie. De gemeente wil stimuleren dat bewoners en lokale partijen zelf initiatieven nemen om hun landschap te versterken. Ze doet er dan ook veel aan om mensen te enthousiasmeren en om ze vervolgens te ondersteunen bij de uitvoering van het initiatief. Bijvoorbeeld binnen het Overijsselse project de Groene Loper, een netwerk van groene initiatieven die met en van elkaar leren, waarvan in Zwolle de grootste van Overijssel is uitgerold."

Landschapsprijs
De jury bestond uit Martin Knol, voorzitter Landschap Overijssel, Remco ten Rouwelaar, hoofd eenheid Natuur en Milieu van de provincie Overijssel, Bart Buijs, directeur van het Oversticht en wethouder Dianne Span van de gemeente Wierden, winnaar van de Landschapsprijs 2015.

De prijs bestaat uit een lindeboom die op een mooie locatie in de gemeente Zwolle wordt geplant en een geldbedrag van vijfduizend euro. De gemeentelijke landschapsprijs wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Postcode Loterij.