Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Politie

Zwollenaar A. wist 'donders goed' dat hij een wietplantage in huis had

ZWOLLE - Hij mag dan ten tijde van de ontdekking niet in Nederland zijn geweest, maar de Zwollenaar in wiens huurhuis begin dit jaar een wietplantage werd ontdekt na lekkage bij de onderburen krijgt toch straf. Een geldboete van ruim 1.400 euro en een werkstraf van honderd uur.

De verdachte A., die niet bij de politierechterzitting van vrijdagochtend aanwezig was, is medeplichtig bevonden aan het onderhouden van een wietplantage in een bovenwoning aan de Meppelerstraatweg. Daar werden in januari 423 hennepplanten ontdekt nadat er bij de onderburen lekkage optrad.

In zijn verklaring aan de politie heeft A. laten weten dat hij zijn woning slechts onderverhuurde aan een derde, omdat hij op reis ging naar Azië. "Een duister persoon, dat geef ik toe", verklaarde hij eerder. Van de hennepplantage wist hij naar eigen zeggen dus ook niks af. "Maar volgens mij wist hij donders goed waar hij mee akkoord ging", aldus de Officier van Justitie vrijdag.

Ondanks het beperkte dossier vond ook de rechter dat er genoeg bewijsmateriaal was om A. te veroordelen voor medeplichtigheid. "Het feit dat A. zijn huurder 'een duister persoon' noemt, daar blijkt medeplichtigheid uit", aldus de rechter.

Zijn straf is een geldboete van 1.454,26 euro aan Enexis voor de waterschade en een werkstraf van honderd uur of vijftig dagen gevangenisstraf.