Volledig scherm

Zwollenaar beste koerier ter wereld

ZWOLLE - Ruben Hiddink uit Zwolle is afgelopen weekeinde in Parijs wereldkampioen fietskoerieren geworden.

Hij veroverde de titel op het onderdeel cargo, waarop hij een jaar eerder al Europees kampioen werd. "Het parcours lag me erg goed", zegt de kersverse winnaar. "Ondanks de hitte kon ik hard door blijven trappen op de lange stukken en liep ik al snel uit op mijn tegenstanders. Op het eind werd het toch nog even spannend omdat mijn voorband leeg liep. Met een stikstofpatroon heb ik snel mijn band op kunnen pompen en de race af kunnen maken."

600 koeriers
Ruim zeshonderd koeriers van over de hele wereld verzamelden zich in de Franse hoofdstad om te strijden om de titel van beste fietskoerier ter wereld. Het evenement bestaat uit twee races: een hoofdrace en een cargorace waarvoor de deelnemers zich eerst moeten kwalificeren. Bij de cargorace moeten grote vrachten over een afgezet parcours met de fiets vervoerd worden.

Opdrachten
De race wordt gereden op een afgesloten parcours op een oude landingsbaan bestaande uit eenrichtingswegen. Na de start krijgen de koeriers een lijst met opdrachten die binnen vier uur uitgevoerd moeten worden. De koerier die de opdrachten het slimst en snelst uitvoert krijgt de meeste punten en wordt uitgeroepen tot winnaar van de race. Dit jaar kwam Hiddink als beste uit de bus. "Eerst Europees kampioen en nu ook wereldkampioen, echt geweldig."