Volledig scherm
Mathijs van Dijk wordt ondergedompeld door predikant Jos Douma (rechts). © Patrick Ooms

Zwollenaar gedoopt in de stadsgracht

ZWOLLE - Een bijzondere gebeurtenis zondag in de stadsgracht. Zwollenaar Mathijs van Dijk werd door de Plantagekerk in de gracht gedoopt.

Voor de kerk was het de eerste keer dat zij iemand in de gracht doopten. „Volwassenen worden niet vaak gedoopt en al helemaal niet in een gracht”, vertelt predikant Jos Douma.

Overleggen
De kerk kreeg toestemming van de gemeente Zwolle voor de doop van Van Dijk. „We hebben overlegd en hebben het daardoor ook een stukje verderop in de gracht gedaan omdat op de aanvankelijke locatie wat planten in het water zaten”, zegt Douma, die de doop uitvoerde. Van Dijk werd ondergedompeld in de gracht vlakbij de Plantagekerk.

Dominee Douma geeft aan dat de kerk de veiligheid heeft besproken: Vrijdagavond heeft hij zelf even gekeken of het water schoon was. Tijdens de doop hebben we hem met twee personen vastgehouden. ” Hij spreekt over positieve reacties van kerkgangers: Iedereen is na de dienst mee naar de gracht gegaan en was enthousiast.”

Roeping
Van Dijk wilde graag ondergedompeld worden in water omdat dat de Bijbelse manier is. „Jezus is ook zo gedoopt. Ik ben aangesloten bij deze kerk en wilde ook graag bij deze kerk gedoopt worden.” Hij is niet christelijk opgevoed: „Ik had zelfs een afkeer tegen het geloof. Ik zou zelf God nooit gezocht hebben. Hij heeft mij geroepen.”

Normaal besprenkelt de Plantagekerk met dopen alleen het hoofd met wat water. „Zondag werden ook vier kleine kindjes in de kerk gedoopt”, zegt Douma. Een doop in een stadsgracht gebeurt in Nederland niet vaak. Douma: Wij zijn de enige kerk in Zwolle dichtbij de stadsgracht. Dit is het meest praktische omdat een bad in de kerk halen moeilijk is.”