Volledig scherm
Peter Westerhuis laat zien dat hij in staat is om zelfstandig te reanimeren. Hij doet dat voor bij zijn vriend René Dinkelberg (in scène gezet). Dinkelberg, ook vrijwilliger bij het Rode Kruis, en lovend over Peter. "Geweldig." foto Frans Paalman

Zwollenaar in rolstoel moet EHBO-diploma inleveren om handicap

ZWOLLE - Hij is er kapot van. Peter Westerhuis uit Zwolle moet na dertien jaar vrijwilligerswerk voor het Rode Kruis zijn EHBO-diploma inleveren.

Rolstoel
Westerhuis is verlamd en zit in een rolstoel, waardoor het volgens het Rode Kruis moeilijk is voor hem om zelfstandig hulp te verlenen. Westerhuis zat echter al in een rolstoel toen hij het diploma kreeg én redde de afgelopen jaren twee mensen van de dood. "Ik wist niet wat ik hoorde, toen mij werd verteld dat ik incompetent ben", zegt Westerhuis.

Levens gered
Als Westerhuis zijn beoordeling voor de verlenging van zijn EHBO-diploma onder ogen krijgt weet hij niet wat hij ziet. Er staat onder meer in dat hij niet flexibel genoeg is. Ook zou het voor hem lastig zijn om te reanimeren. Hij zou van zichzelf en zijn rolstoel een gevaar maken. "Ik zat al in een rolstoel toen ik mijn diploma kreeg." Bovendien redde hij al twee mensenlevens. "Een incident deed zich voor op de werkvloer. Een collega deed de hartmassage, ik de beademing."

Westerhuis zegt net zo capabel te zijn als een hulpverlener zonder handicap. Hij wil op zijn minst een herexamen doen. "Ik laat het er niet bij zitten."

Zelfstandig
Volgens woordvoerder Merlijn Stoffels van het Rode Kruis moet een hulpverlener alle EHBO-verrichtingen zelfstandig kunnen doen. "In het geval van Peter moet er altijd iemand met hem mee naar een evenement om hem te ondersteunen bij de hulpverlening. Volledig zelfstandig hulp verlenen bij een evenement kan hij niet." Het Rode Kruis gaat op zoek naar andere activiteiten die Westerhuis wel zelfstandig kan uitvoeren.

Westerhuis staat open voor andere werkzaamheden. "Maar als ik na 1 oktober iemand moet reanimeren, dan doe ik dat. Met of zonder diploma."