Volledig scherm
De woning van Groten staat tussen de bomen langs de IJssel. Links is de waterbuffer. De brug die daar overheen zou komen, gaat niet door. © Wilbert Bijzitter

Zwollenaar krijgt geen brug van 2,5 miljoen

ZWOLLE – Een Zwollenaar die in de uiterwaarden van de IJssel woont, hoeft geen brug van 2,5 miljoen euro te verwachten. Een verzoek tot het aanleggen hiervan door de staat der Nederlanden is door de rechtbank Overijssel afgewezen.

Bewoner Johan Groten kreeg naar eigen zeggen de toezegging dat de staat een brug zou bouwen om zijn huis bij hoog water nog via het land bereikbaar te houden. Zijn huis is nu al enkele dagen in het jaar slecht tot niet via de weg bereikbaar. De uiterwaarden om zijn woonboerderij aan de Zwolse zijde van de IJssel worden afgegraven om ruimte voor de rivier te maken.

De brug zou moeten garanderen dat hij niet vaker dan nu met de boot naar zijn huis zou moeten. In het voorjaar 2015 is de vergunning voor de bouw van zo'n brug aangevraagd, maar de Nederlandse staat besloot anders. De inlaat die er toch al gebouwd wordt om bij hoog water de uiterwaarden vol te laten lopen, kan van 2,1 meter naar 2,35 meter hoogte. Dat is net zo hoog als de beoogde brug die er vlak naast zou komen en kost maar een ton.

De staat betwistte dat Groten een ondubbelzinnige toezegging is gedaan voor de bouw van een brug. De rechter kan dat niet beoordelen, maar stelt dat de staat wel aannemelijk heeft gemaakt waarom het niet nodig is.