Volledig scherm
Aan het geblakerde zolderraampje is te zien waar de vuurwerkexplosie plaatshad. Foto Francisca Muller

Zwollenaar krijgt werkstraf voor foutje met vuurwerk

ZWOLLE - De man die in zijn voormalige woning aan de Kolbleikolk in Zwolle-Zuid een brandje veroorzaakte door experimenteren met vuurwerk is veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en daarnaast een voorwaardelijke gevangenisstraf van negen maanden met een proeftijd van drie jaar.

De 57-jarige M. de V. raakte bij het experiment zelf zwaargewond toen er en steekvlam ontstond in het prutteltje dat hij op zolder op een elektrisch kookplaatje had gezet. Er stond een pannetje met suiker, vuurwerkpoeder en chemicaliën in. Het samenstel moest een zogenaamde 'suikerraket' worden, siervuurwerk worden, maar er ontstond een steekvlam en een kortstondige brand op zolder.

De man is daarbij zelf zwaargewond geraakt aan zijn handen en gezicht, maar volgens de rechtbank mag hij van geluk spreken dat het bij een kortstondige brand is gebleven, anders hadden 'de gevolgen veel ernstiger kunnen zijn'. Voor zijn vriendin die beneden in het huis was, maar ook voor de buren.

Voor de rechtbank is niet bewezen dat De V. met opzet de brand heeft gesticht. Hij was op zijn zolder aan de gang gegaan met van internet opgedane kennis over het vervaardigen van een vuurpijl. Maar hij heeft wel 'aanmerkelijk onvoorzichtig, onoplettend en onachtzaam' gehandeld.