Volledig scherm
Filip van As (baant zich bukkend een weg door het groen) bezoekt Zwollenaren die al een stukje gemeentegroen adopteerden. FotoFrans Paalman

Zwollenaren adopteren graag groen

ZWOLLE - 'Groenadoptie' is hartstikke booming in Zwolle. Maar liefst 80 projecten ontstonden binnen de gemeentegrenzen, meldde Zwolle trots. Reden voor wethouder Filip van As om een rondje langs de succesverhalen te fietsen.

Wat houdt dat adoptiegroen nu eigenlijk in?
"Mensen adopteren een stukje gemeentegrond. Dat varieert van een plantsoen waar de gemeente in plaats van struiken gras neer wilde leggen, terwijl de buurtbewoners daar niet op zitten te wachten, tot een stukje bosschage waar buurtbewoners zich niet helemaal veilig bij voelen en overlast van hangjeugd ervaren. Door dat net even wat aantrekkelijker vorm te geven en er bijna een 'kinderparadijsje' van te maken, wordt het aantrekkelijker en dus ook veiliger. Het blijft gemeentegrond, maar de 'adoptie-buurt' draagt er zorg voor."

Wat is de winst voor de gemeente?
"Dat zit hem niet zozeer in de financiële aspecten. We besparen bijvoorbeeld niet per se op het onderhoud. In de Abel Tasmanstraat bijvoorbeeld zorgt de nieuwe inrichting van het groen ervoor dat de Rova er niet goed kan maaien. Dat doen de buurtbewoners dus zelf. Door dat samen adopteren, leren mensen hun eigen buurt en de bewoners beter kennen. Noem het sociale winst."

Wat heeft de rest van Zwolle daar aan?
"Een aantal projecten is vooral voor de directe omgeving van belang. Maar aan de Bachlaan heeft de Vrije School Michael twee stukken aanpalende gemeentegrond geadopteerd. Daar ontstaat nu een klein parkje waar buurtbewoners van gaan genieten en waar schoolkinderen kunnen spelen. Een saai stuk plein is daar omgetoverd tot levendig groen."

Is dat hetzelfde als 'snippergroen' of een 'geveltuintje'?
"Nee, bij een geveltuintje gaat het om een smalle strook gemeentegrond tegen woningen, vaak in de binnenstad. Dat hoeft ook niet betaald te worden. Snippergroen is grond die je bij je tuin wilt trekken, daar moet wel gewoon voor betaald worden."

Het gaat hier toch niet alleen om groenstroken maar ook om speelplaatsen? Was de gemeente Zwolle daarover niet teruggefloten door het Rijk?
"Hier is net wat anders aan de hand. Het gaat hier om natuurlijke speelplaatsen waar met oude takken en andere natuurlijke materialen een speelterrein wordt gemaakt. Als buurtbewoners complete speeltoestellen gaan plaatsen, moet dat inderdaad veilig zijn. Daar gelden bepaalde eisen. Overigens zijn we nog steeds in gesprek met het Rijk over die speeltoestellen, we zouden die regels graag soepeler willen gebruiken."

Hoeveel adoptiegroen heeft Zwolle nog in de aanbieding?
"Als er initiatief vanuit een buurt komt of buurtbewoners reageren naar aanleiding van onze wijzigingsplannen, dan denken we graag met iedereen mee."