Volledig scherm
De inbrekers bij Kip2Day

Zwols bedrijf maakt van inbraak 'Peppi en Kokki'-film

ZWOLLE - Als de allergrootste stuntelaars van Zwolle worden twee inbrekers bij de firma Kip2day afgeschilderd in een montage van beelden van de bewakingscamera's. Compleet met de bij dit genre horende muziek en kreten in beeld als "Ha gekkie toch, de kip ligt in de vitrine!" is de video op de Facebookpagina van het Zwolse bedrijf geplaatst.

"Ieder bedrijf plaatst tegenwoordig bewakingsbeelden op internet. Daartussen val je dan niet meer op als je iets wilt oplossen. Daarom hebben we dit bedacht", zegt eigenaar Robert Pijfers van het kiprestaurant Kip2day in de Assendorperstraat over de inbraak die in de nacht van woendag op donderdag plaatsvond. Hij werd daarbij geholpen door een personeelslid, die als aankomend journalist montage-vaardigheden heeft. 

Op fiets weg
Inmiddels heeft de video ruime aandacht gekregen en is door 93.000 mensen bekeken. "Ik heb er veel positieve reacties op gehad en er zijn me inmiddels twee namen doorgegeven van de mogelijke daders." Er was ook wel wat kritiek, want in de video blijkt dat de dieven vruchteloos 15 minuten achtereen rustig kunnen morrelen aan de kluis in het pand. "Ik had de detectie niet helemaal goed afgesteld. Toen eentje op een gegeven moment wel door de sensor liep werd ik gewaarschuwd. Ik woon op 2 minuten afstand en toen ik aankwam gingen ze er vandoor. Iemand die zijn hond uitliet in de straat zag twee jongens op een fiets vluchten".

Rechtstreeks naar kluis
Pijfers, die 6 jaar geleden ook eens te maken had met een inbraak in zijn pand, heeft vandaag het hang- en sluitwerk van het raam waar de twee daders door naar binnen kwam laten vervangen. Ook heeft hij er meer detectors bij geplaatst. "Ze hebben geen buit gemaakt. Raar is dat ze niet weten dat de kassa - zoals elke kassa - met een knopje open gaat. Niet dat het ze wat geholpen had, want er zat niks in. Frappant was verder dat de tweede die binnenkwam rechtstreeks naar de kluis liep, die wist kennelijk de weg. Maar er was gewoon niks te halen, alleen kip en frisdrank".