Volledig scherm
© Thinkstock

Zwols cafés bepalen vanaf 1 augustus zelf sluittijd

ZWOLLE - Zwolse cafés mogen, als ze dat willen, vanaf 1 augustus zelf bepalen hoe laat ze dicht gaan. Op die datum gaat de proef in waartoe de Zwolse gemeenteraad heeft besloten. De vrije sluitingstijden voor de horeca zijn geruime tijd onderwerp van gesprek geweest dankzij een initiatiefvoorstel van een aantal Zwolse fracties.

Uiteindelijk is besloten tot een proef van een jaar. Die is vooral bedoeld om te kijken of de vrijgave van de sluitingstijden ook leidt tot een goede spreiding van stappers die naar huis gaan en (mede daardoor) van een betere beheersbaarheid van het Zwolse nachtleven.

Voorwaarden
Ondernemers moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mogen horecagelegenheden na 4 uur 's nachts geen nieuwe gasten meer binnenlaten. Cafetaria's en snackbars mogen na dat tijdstip nog wel bezoekers binnenlaten maar dan geen alcohol meer verkopen. Horecagelegenheden die later dan 3 uur 's nachts open zijn moeten bovendien een portier bij de deur hebben.

Voorafgaand aan de pilot wordt een zogenoemde nulmeting gehouden, zo meldt de gemeente. Dit om later goed te kunnen beoordelen welke effecten het vrijgeven van de sluitingstijden heeft.