Volledig scherm
Serge Gainsbourg. Illustratie Jeroen van Doornik

Zwols pop-upfestival rond Serge Gainsbourg

ZWOLLE - De Zwolse DJ Hans Stroeve en Nachtburgemeester Jeroen van Doornik vinden de Franse kunstenaar en muzikant Serge Gainsbourg zó bijzonder dat ze op 4 september het pop-upfestival 'Gainsbourg' organiseren, na afloop van het Stadsfestival op de Nieuwe Markt. Vijf vragen over het hoe en waarom.

Serge Gainsbourg.. nog nóóit van gehoord. Wie is die man?
"Hij is al 25 jaar dood, maar Gainsbourg was een markant figuur: hij zoop flink en rookte zo'n 100 sigaretten per dag. Hij was zo lelijk als de nacht, maar had toch de mooiste vrouwen. Allereerst was hij schilder, later ging hij zich toeleggen op de muziek: chansons, maar maakte ook gebruik van reggae-invloeden. In de jaren '70 had hij een behoorlijke hit: 'Je t'aime moi non plus'."

Waarom eert u hem met een eigen festival?
"Nachtburgemeester Jeroen van Doornik is kunstenaar, ik draai al 30 jaar muziek. We hebben dus allebei een eigen raakvlak met hem. Zijn biografie is onlangs verfilmd en na het zien en lezen daarvan kom je erachter dat hij een groot, multigetalenteerd kunstenaar is. Toen dachten we: dit is een festival waard."

Parijse pleintjes, Franse chansons. Klinkt leuk, maar dit is regenachtig Zwolle. Staan de romantische stelletjes wel in de rij voor zo'n avond?
"We hebben buitengewoon mooi weer geprogrammeerd. Voor tegenvallende weerberichten hebben we een oplossing… een paraplu. De Nieuwe Markt is al nagenoeg in Franse sferen: een plein in het midden met terrasjes er om heen, voor wat eten en drinken. Bij de DJ-set onder de Botterstee zetten we rode verlichting neer. Vanaf 21.00 uur is het donker en dan is het hele plein rood uitgelicht. Iedereen die Frans heet, heeft gratis entree. Mensen die anders heten overigens ook."

Wat is er eigenlijk te beleven die avond?
"Er vloeit die avond meer wijn dan normaal. Dat alles met het achtergrondgeluid en muziek van Franse chansons: DJ Jaap Brienen heeft een remix gemaakt van 'Je t'aime moi non plus'. Guuz 'Guuzbourg' Hoogaerts gaat plaatjes draaien, die man is een instituut op het gebied van Gainsbourg. Ook is er een kleine kunstexpositie. Jeroen heeft schilderijen gemaakt in thema van Gainsbourg en die exposeren we op allemaal schildersezels, á la Montmartre."

Drie weken van tevoren begonnen met de organisatie. Beetje kort dag, gaat dat allemaal wel goedkomen?
"Ogenschijnlijk zijn wij heel laat begonnen, maar het moest een verrassing blijven wat er exact ging gebeuren. Wij zijn in werkelijkheid al in mei begonnen met de voorbereidingen. De guerilla-marketing was vanaf toen al her en der zichtbaar. We hadden het heel groots kunnen aanpakken met een braderie en zo, maar dat doen we niet. Zo kunnen de horecagelegenheden ook gewoon open blijven."