Volledig scherm
Britt Jurgens. © gemeente Zwolle

Zwols raadslid Jurgens verder onder vuur

ZWOLLE - 'Onhandig', 'niet-collegiaal' en 'je kunt niet alleen de leuke dingen doen'. Zo reageren collega-raadsleden en fractievoorzitters uit de Zwolse gemeenteraad op de langdurige afwezigheid van onafhankelijk raadslid Britt Jurgens én op het feit dat ze wèl acte de presence gaf bij onder andere het Koningsdagconcert op 18 april.

Die afwezigheid bij de raadsvergaderingen werd gisteren door de jongerenorganisatie van de VVD, de JOVD, aanhangig gemaakt. De jonge liberalen vinden dat Jurgens haar raadszetel in moet leveren omdat ze van de 28 afgelopen besluitvormende vergaderingen slechts tien maal aanwezig was. Jurgens was tussen september en december 2015 en sinds maart van dit jaar niet aanwezig omdat zij sinds enkele jaren kampt met een chronische ziekte. Jurgens meldde maandag al dat ze bezig is te herstellen. "Ik kan niet alles tegelijk", meldde Jurgens. "Ik heb de fractievoorzitters en de griffie op de hoogte gesteld en kom eind augustus met een update of en wanneer ik weer aan de slag ga of dat ik wellicht toch moet stoppen en mijn zetel teruggeef."

Swollwacht
Die raadszetel vervalt dan weer aan Swollwacht. Zij stapte uit de fractie van Swollwacht krap een half jaar na de verkiezingen. "Ik had graag gezien dat Britt destijds haar zetel had opgegeven zodat die door Swollwacht opnieuw ingevuld kon worden", aldus fractievoorzitter William Dogger. "Ik weet dat Britt ziek is, dat simuleert ze niet. Ik hoor echter ook de verhalen dat ze 'overal wordt gezien behalve in de raadzaal'. Ik vind dat onhandig maar het is haar eigen verantwoordelijkheid hoe ze daarmee omgaat."

Vervangen
De VVD-fractie 'staat achter de redenatie van de JOVD', meldt VVD-fractievoorzitter Aly van de Vegte desgevraagd. "Bij langdurige afwezigheid stap je of tijdelijk uit de raad en laat je je vervangen door een fractiegenoot of een burgerraadslid, of je geeft je raadszetel terug", zegt Van de Vegte. Jurgens kan zich echter niet laten vervangen door de volgende op de lijst, omdat ze als eenmansfractie is doorgegaan.

Afweging
PvdA-fractievoorzitter Eefke Meijerink vindt het een lastige kwestie. "Britt is ziek", zegt Meijerink. "Je hebt allerlei vormen van ziek zijn en wellicht helpt het bij je genezingsproces als je met een vriendin op een terrasje zit. Maar als je je raadswerk niet kunt doen en wel aanwezig bent bij festiviteiten zoals het Koningsdagconcert waarvoor je specifiek als raadlid bent uitgenodigd, dan vind ik dat dat niet kan. Maar het is aan haarzelf om die afweging te maken."

Rancune
Van de Vegte stelt het nog scherper, 'vanuit onze ervaring met mevrouw Jurgens'. "Mevrouw Jurgens zal mogelijk uit rancune richting Swollwacht haar zetel niet willen opgeven of ze wil de maandelijkse raadsvergoeding niet kwijt. Of wellicht beide. Onze fractie heeft er zeer veel moeite mee dat zij wel de energie had aanwezig te zijn het Koningsdagconcert uit hoofde van haar functie. Dat is nauwelijks uit te leggen aan de mensen die op je gestemd hebben maar ook niet collegiaal ten opzichte van andere raadsleden."

Vergist
Jurgens erkent dat het niet handig was om naar het Koningsdagconcert te gaan. "Ik heb me daarin vergist", zegt ze. "Ik had me daar vooraf voor aangemeld in de hoop dat ik voldoende hersteld zou zijn. Ik realiseerde me later pas dat het niet zo handig was om daar als ziek raadslid bij aanwezig te zijn. Ik heb me daar in mijn brief aan de fractievoorzitters en de griffie voor verontschudligd en op 1 partij na, van niemand een reactie op gehad. Ik vind de timing dan ook flauw, ze weten dat ik na de zomer met een update kom."

'Eentweetje'
Van de Vegte benadrukt dat er geen sprake is van een 'eentweetje' tussen de VVD en de JOVD: "De JOVD heeft dit onderzoek geheel op eigen initiatief bedacht en uitgevoerd. Onze fractie 'lijkt' gelieerd aan de JOVD maar zij zijn een zelfstandig club jongeren met een liberale inslag die ook als een soort luis in de pels in het politieke spectrum willen fungeren."

Vergoeding
Een Zwols gemeenteraadslid ontvangt maandelijks een vaste vergoeding van 1581,05 euro. Daarnaast krijgen raadsleden een onkostenvergoeding van 183,62 euro. Dat zijn door het Rijk vastgestelde bedragen. De mate van aan- of afwezigheid van een raadslid wordt in die berekening niet meegenomen.