Volledig scherm
Winkelcentrum Holtenbroek. Foto: Google Streetview

Zwols winkelcentrum Holtenbroek moet aan de beademing

ZWOLLE - De winkeliersvereniging van winkelcentrum Holtenbroek beaamt dat het winkelcentrum wel een opknapper kan gebruiken, maar tegelijk heeft het winkelcentrum ook zijn positieve kanten, vertelt Rob van Schubert, voorzitter van de winkeliersvereniging aan het Bachplein.

Dit weekend trok de Zwolse fractie van de PvdA aan de bel. De partij vindt dat de gemeente in actie moet komen om het winkelcentrum aantrekkelijker te maken, zodat de leegstand er niet voor zorgt dat het winkelcentrum in een negatieve spiraal komt.

"We zijn daar wel een beetje bang voor", zegt Van Schubert. Hij herkent het geschetste beeld van leegstand. Dat is echter niet per se de schuld van de winkeliers, legt Van Schubert uit. Het zijn vooral de grote winkelketens die vertrekken. "De kleine man redt zich wel. Neem Ter Stal en Blokker. Dat zijn landelijke beslissingen." Veel kunnen de lokale winkeliers daar niet aan doen.

Lakse houding
Volgens Van Schubert is er maar weinig contact met de eigenaar van het winkelcentrum en blijven panden bovendien te lang leeg staan door een lakse houding. "De eigenaar doet te weinig moeite om de leegstaande panden weer te verhuren", luidt de mening van Van Schubert.

Dat terwijl bedrijven als de bloemenwinkel Belle Fleur, Domino's en Ko Shing het uitstekend doen, volgens de voorzitter. "Het is niet allemaal kommer en kwel. En mensen komen uit heel Zwolle om boodschappen te doen in de Lidl. De winkeliers werken er hard voor."

Daarnaast zijn de huren hoog voor de locatie, vindt Van Schubert. "Die zitten op hetzelfde niveau als bijvoorbeeld in Stadshagen of de Aa-landen." Dat terwijl het geen groot winkelcentrum is, met bovendien een kleinere groep klanten uit de wijk. Van Schubert hoopt dat een aanjager druk kan uitoefenen op de eigenaar, zodat harder gewerkt wordt aan het aantrekken van huurders.

Een woordvoerder van Syntrus Achmea Real Estate & Finance kon gisteren niet reageren op de kritiek van de winkeliers.

De eigenaar doet te weinig moeite om de leegstaande panden te verhuren