Volledig scherm
© Frans Paalman

Zwols Ziekenhuis Isala levert maaltijden bij patiënten thuis

ZWOLLE - Voedzame maaltijden thuisbezorgd krijgen voorafgaand aan of na afloop van een ziekenhuisopname: het is in de toekomst mogelijk voor patiënten van ziekenhuis Isala in Zwolle.

Isala en cateringbedrijf Huuskes willen de maaltijdservice uitbreiden naar ex- en toekomstige patiënten. Het plan is onderdeel van de overeenkomst die beide partijen voor tien jaar hebben afgesloten. Wanneer de maaltijdbezorging aan huis begint is nog niet bekend, en ook niet of dit onder de zorgverzekering zal vallen.

Patiëntgroepen
Volgens facilitair manager Jan-Willem Berends van Isala is er nog geen enkel ziekenhuis in Nederland dat dit doet. „Maar wij merken wel een latente behoefte bij bepaalde patiëntgroepen. Bijvoorbeeld bij ouderen, die vaak ondervoed in het ziekenhuis komen.” Bij een geplande ingreep of behandeling zouden mensen vooraf alvast kunnen aansterken met ziekenhuismaaltijden. „Goede voeding helpt bij het herstel. Dat houdt niet op zodra de patiënt het ziekenhuis verlaten heeft. Maar niet iedereen heeft de mogelijkheid om na ontslag uit het ziekenhuis zelf thuis goede maaltijden te verzorgen. Dan is dit een uitkomst”, zegt woordvoerster Karlijn Lenderink van Huuskes.

De ziekenhuismaaltijden ‘aan huis’ zijn niet bedoeld als concurrentie voor maaltijdservices zoals Tafeltje Dekje. Berends: „Tafeltje Dekje is prima, maar dat zijn ‘gewone’ maaltijden. De ziekenhuismaaltijden zijn verrijkt met eiwitten en vitaminen, waardoor mensen beter aansterken.”

Kooklessen en een kookboek
Naast het thuis bezorgen van maaltijden hebben Isala en Huuskes ook plannen voor kooklessen en een kookboek voor patiënten en mantelzorgers. „Het kan zijn dat patiënten na thuiskomst uit het ziekenhuis zoutloos moeten eten, of niet meer alles mogen eten. Of hun smaak is veranderd door medicijnen of chemotherapie. Dan is het best lastig om gezonde en smakelijke maaltijden te bereiden. Daar willen we bij helpen”, aldus Karlijn Lenderink.\

Isala betrekt sinds een jaar de maaltijden van Huuskes. Dit bedrijf is een grote speler op de maaltijdenmarkt, vooral in de zorgsector. Huuskes kwam in beeld nadat het cateringbedrijf Kookplein van Isala en Driezorg failliet ging.