Volledig scherm
In de Familie Knots als Neef Herbert. © PR

Zwolse acteur Marnix Kappers (73) overleden

AMSTERDAM/ZWOLLE - In zijn woonplaats Amsterdam is vanmorgen acteur Marnix Kappers op 73-jarige leeftijd overleden. Kappers werd vooral bekend door zijn rol als Neef Herbert in het NCRV-televisieprogramma De Familie Knots en als presentator van Knoop in je Zakdoek.

In 2009 stopte hij met optreden. 'Geschokt door de dood van zijn partner in 2013 en getroffen door ernstige en toenemende gezondheidsproblemen besloot hij nieuwe slagen van het noodlot niet langer lijdzaam af te wachten', laat zijn familie weten in een korte verklaring. Sinds 1971 woonde hij samen met danser, choreograaf en acteur John Kuipers (1937-2013).

Persoonlijkheidsprijs
De loopbaan van Kappers begon in 1966 toen hij met de groep Déjà Vu het Camerettenfestival won. Een jaar later ontving hij de persoonlijkheidsprijs van dit festival. Van 1978 tot 1980 maakte hij deel uit van Kabaret Ivo de Wijs.

Marnix Kappers werkte aan diverse televisieprogramma's mee. Hij speelde in Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? de rol van Prins Roelof van Bontubal. In de populaire NCRV-serie De Familie Knots kroop hij in de huis van de personages 'neef Herbert, de vader van Arend Vogel, de buurvrouw en andere losse karakters. De successerie hield in 1983 op, maar zes jaar later was Kappers weer met zijn Neef Herbert-bril te zien in het KRO-programma Lekker Weg.

Kappers presenteerde van 1991 tot 2001 met Sylvia Millecam het televisieprogramma Knoop in je Zakdoek. In het theater was hij te zien in Heerlijk duurt het langst (september 1998 - april 1999; als echtgenoot) en in Telkens Weer Het Dorp. Kappers deed ook de nasynchronisatie van Pieter Post en zong de intro in van Peppi en Kokki.

Kappers kwam in 1943 ter wereld in Zwolle.

Volledig scherm
Sylvia Millecam en Marnix Kappers in Knoop in je zakdoek (1999). © ANP
Volledig scherm
© ANP
Volledig scherm
© ANP