Volledig scherm
Nikki Taal met moeder Vicky op de duo-fiets toen ze die nog had. © Eigen foto

Zwolse arts start actie: duo-fiets Nikki (18) ten onrechte afgepakt

ZWOLLE / LELYSTAD / ERMELO - Nikki Taal kan in haar nieuwe woonplaats Ermelo niet rondfietsen op haar geliefde duo-fiets. Het meisje met een ernstige verstandelijke beperking moest de fiets inleveren omdat er geen budget voor is. Haar situatie greep de Zwolse huisarts Marco Blanker aan toen hij het bericht van vader Richard Taal op Twitter zag. Hij zet zich in om de benodigde 6000 euro bij elkaar te krijgen.

De 18-jarige Nikki heeft het syndroom van Down en woont sinds twee maanden niet meer bij haar ouders in Lelystad. Ze is verhuisd naar een instelling van 's Heeren Loo in Ermelo. Consequentie is dat ze de duo-fiets kwijt is. „Een paar weken geleden hebben we de fiets moeten inleveren”, treurt vader Richard.

„Op de duo-fiets fietsen is een van de weinige dingen waar ze echt van kan genieten. Haar ontwikkelingsniveau schommelt tussen dat van een kind van zes en 22 maanden. Het belangrijkste is dat ze kan ontspannen”, zegt Richard. „Het is heel goed dat ze beweegt. Nu zwemt ze alleen één keer in de week. Het fietsen is ook belangrijk voor haar gezondheid. Ze traint haar spieren dan goed.”

Heel krom
Nikki krijgt in de nieuwe situatie te maken met een andere geldpot. Daarbij heeft ze geen recht meer op de duo-fiets. Zwollenaar Blanker vindt de regelgeving heel krom. „Ze valt nu tussen wal en schip”, baalt hij. „De duo-fiets is ideaal voor mensen met een beperking omdat de fiets elektrisch is en er ook een begeleider op kan zitten.”

Zorggroep 's Heeren Loo kan de duo-fiets niet betalen. „Dat is een moeilijk verhaal. Het zou voor algemeen gebruik moeten zijn van de groep waar ze woont”, vertelt vader Richard. In Ermelo kan ze wel een fiets lenen van een andere groep. „Die is echter niet aangepast voor goed gebruik door Nikki. Ze is vrij klein en de duo-fiets die is ingenomen was op maat gemaakt.”

Gereserveerd
Richard heeft bij Welzorg geregeld dat er toch een mogelijkheid is dat Nikki de oude fiets kan houden. De leverancier heeft de fiets gereserveerd voor de familie Taal. Binnen afzienbare tijd moet er 6000 euro op tafel komen. „De fiets staat in het distributiecentrum van Welzorg. Alleen financieel is het nog een probleem. Die prijs is te hoog voor ons.”

„Ik heb geprobeerd om de fiets zelf te huren met dezelfde huurconstructie die eerder ook bij ons thuis was, maar dat is niet mogelijk voor een particulier. De fiets kan alleen gekocht worden voor 6000 euro”, zegt Richard. Hulp kwam uit onverwachte hoek.

Tientallen giften
Huisarts Blanker vond de situatie zo schrijnend dat hij een actie is gestart. Via Twitter is opgeroepen om geld te storten. Na enkele dagen is met tientallen giften al bijna 2500 euro opgehaald. Er is dus nog ruim 3500 euro nodig. Blanker kende Nikki niet. „Het verhaal viel me heel erg op. In een tweet had Richard zijn frustratie geuit. Ik maak me er druk over. Ze wordt de dupe van de regels. Ik ben bang dat veel meer mensen dit overkomt”, legt hij uit.

„Ze was erg gehecht aan de fiets. We kunnen de regeltjes niet veranderen, maar we kunnen wel door genoeg geld op te halen de regeltjes omzeilen. Verandering van regels is nodig, maar ik vrees dat Nikki daar haar fiets op korte termijn niet mee terug krijgt”, vertelt Blanker.

Discussie
Vader Richard juicht de actie van Blanker toe: „We zijn onder de indruk. Dit is de enige manier om voor elkaar te krijgen dat ze de fiets weer terugkrijgt. De reacties op de actie zijn erg goed. Op twitter is zelfs een hele discussie over deze regelgeving ontstaan.”

's Heeren Loo weet van de situatie af, maar wilde uit privacyoverwegingen nog niet reageren op de zaak. De grootste zorgorganisatie voor mensen met een verstandelijke beperking in Nederland gaat het eerst nader onderzoeken.

Of Nikki snel weer kan fietsen op haar duo-fiets moet de komende weken duidelijk worden. Blanker: „Hopelijk komt er nog meer geld binnen. Als we de 6000 euro niet halen, wordt het geld teruggestort. Als vijf procent van de mensen die de tweet gezien heeft geld stort, dan komen we al een heel eind.”

Volledig scherm
Vader Richard Taal hoopt door de inzamelingsactie deze duo-fiets terug te kunnen kopen. © Eigen foto
Volledig scherm
Frank Taal kan niet meer samen met Nikki de weg op met haar geliefde duo-fiets. © Henri van der Beek