Volledig scherm
De blauwgroene woonwagen moet vervangen worden door vrijstaandhuis. Foto: Wilbert Bijzitter

Zwolse buren steggelen met gemeente om huis op plek salonwagen

Mag een woonwagen aan de Bergkloosterweg in Zwolle vervangen worden door een vrijstaand huis, pal achter de buren? Ja, zegt de gemeente. Nee, stellen omwonenden. Of de ramen moeten eruit.

"Het wordt honderd keer beter hier. Straks staat er een mooi huis in plaats van de ouwe zooi van nu." Tonnie Eikenaar kan praten als brugman, maar zijn nieuwbouwplan aan de Bergkloosterweg nabij begraafplaats Kranenburg in Zwolle blijft voor omwonenden een doorn in het oog. In een poging de komst van een vrijstaande woning achter hun huizen toch nog te blokkeren, stapten ze deze week naar de gemeentelijke bezwaarschriftencommissie. Want niet alleen is de verhouding met Eikenaar verstoord, ook de handelwijze van de gemeente Zwolle kan op de nodige kritiek rekenen. Terwijl een nieuw bestemmingsplan ontbreekt, wil het college van B en W toch goedkeuring geven aan het bouwplan, omdat er al lange tijd gewoond wordt op deze locatie.

Buren Jaspers/Aberson, Kok/Kloosterman en Keates voelen zich niet serieus genomen door de lokale overheid. Als de nieuwe woning er toch komt, kunnen ze daar enkel onder bepaalde voorwaarden mee akkoord gaan. "Dan moet de inhoud minder worden, alle raampartijen richting onze woning moeten weg en het huis moet dichter naar de weg", legt Jaspers zijn eisen op tafel.

Eikenaar begrijpt de houding van zijn bezwaarmakende buren niet. De woning die hij er voor z'n dochter wil laten bouwen, past volgens hem juist goed in de omgeving en is een verrijking voor de buurt. "De woning heeft een inhoud van 463 kuub, maar vanwege het souterrain komt er maar 270 kuub boven het maaiveld." Dat het huis vijf meter verder van de weg af komt (en daarmee recht achter de woning van Jaspers en Aberson), noemt hij 'gewoon mooier'. En hij bewijst de omgeving juist een dienst door in dezelfde stijl te bouwen, zegt de initiatiefnemer.

De bezwaarschriftencommissie komt over drie tot vier weken met een advies in deze kwestie. Mocht zij tot het inzicht komen dat de vergunning toch niet deugt, dan is het vervolgens aan het college van burgemeester en wethouders of het dit advies over wil nemen.