Volledig scherm
Bewoners van de Steenboerweg zijn boos op de gemeente. De eiken in hun straat zorgen voor gevaarlijke situaties © Frans Paalman

Zwolse buurt is eikenprobleem na zestien jaar zat

ZWOLLE - Zestien jaar sukkelt het eikenprobleem in Westenholte al voort. De buurt eist een oplossing, nu links en rechts de takken om de oren vallen. „Vindt de gemeente vleermuizen misschien belangrijker dan mensen?”

Bewoners van de Steenboerweg in Westenholte houden hun hart vast. Vorige week knalde bij windstil weer plotseling een grote tak af. Deze belandde op het fietspad, waar op dat moment gelukkig niemand voorbij kwam. 

De buurt is het nu echter helemaal zat, en eist actie van de gemeente. „Het is wachten op ongelukken, zegt Bert Huenestein. „En wie is dan aansprakelijk? Ik neem aan de gemeente Zwolle.”

„Moeten er dan soms eerst gewonden vallen? Of nog erger”, valt buurman Ben Erdtsieck hem bij. „Of vindt de gemeente vleermuizen misschien belangrijker dan mensen?”

Want dat is de belangrijkste reden dat de beloofde kap van een flink aantal eiken nog altijd niet is uitgevoerd. Mogelijk komen er in het gebied vleermuizen voor, en nu moet eerst worden onderzocht of dat daadwerkelijk het geval is. Dat wordt een onderzoek dat weer maanden in beslag zal nemen, wordt gevreesd.

Nieuw hoofdstuk
En zo wordt er weer een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan een verhaal dat nu al zestien jaar voortsukkelt. Al in 2000 klaagde een buurtbewoner voor het eerst over de bomen die dicht op de huizen staan. Ze blokkeren het zonlicht, de vele vallende eikels beschadigen de geparkeerde auto’s en honingdauw (een soort hars) bedekt in de zomer de straten en de auto’s.

De klachten werden daarna steeds luider en kwamen vooral van aanwonenden uit het deel tussen het Petuniaplein en de Lupineweg.

Zorgvuldigheid
Volgens een woordvoerder van de gemeente Zwolle is het zeker niet zo dat vleermuizen zwaarder wegen dan mensen. „Zorgvuldigheid is echter nodig, en zelfs wettelijk vereist, waar het gaat om fauna”, zegt hij. „Uit een voorgeschreven natuurtoets blijkt dat het gezamenlijk bedachte compromis mogelijk gevolgen kan hebben voor met name vleermuizen in de omgeving. Of dat inderdaad zo is, moet – alweer wettelijk – door externe deskundigen getoetst worden. Daar staat enige tijd voor voorgeschreven.”