Volledig scherm
© ANP/Frans Paalman

Zwolse drie uur vast in restaurant München

MUNCHEN/ZWOLLE - Angst? Ja, natuurlijk was er wel angst. Maar bij Sigrid Huisman uit Zwolle overheerste toch vooral de verbazing toen voor haar ogen een gezellige toeristische stad in minder dan een half uur tijd kan veranderde in een oorlogsgebied.

De reisjournaliste was in de Beierse hoofdstad München toen de 18-jarige schutter daar afgelopen vrijdagmiddag dood en verderf zaaide. "Een kutactie van een complete gek", weet ze inmiddels, maar de drie uur die zij zat opgesloten in een restaurant in het centrum van de stad, was ze volkomen onwetend over het drama dat zich luttele kilometers verderop afspeelde.

De Zwolse lijkt wel een magneet te hebben voor rampen: twee jaar geleden kwam haar beste vriendin Tamara Ernst om het leven toen vlucht MH17 neerstortte in Oekraïne. "Ik heb vrijdag wel even aan Tamara gedacht ja. Het was een nieuwe confrontatie met het feit dat het leven zomaar voorbij kan zijn."

Geen idee
Huisman (39) was in München om een reisverhaal te maken over de stad. "We waren in een park toen het eerste bericht doorsijpelde dat er ergens iets gaande was. Twee agenten die voor ons liepen maakten daar nog een grapje over, maar het bleek al snel bittere ernst. We zijn een restaurant binnengegaan, dat meteen werd vergrendeld. Niemand mocht er meer in of uit. Het personeel probeerde rustig te blijven naar ons, maar dat lukte niet helemaal. We hadden geen idee wat er aan de hand was."

"Door het raam zagen we van alle kanten zwaarbewapende politieagenten, geblindeerde busjes, ambulances en ook tv-ploegen passeren. In de lucht wemelde het van de helikopters. Een totale 'lockdown' van de stad. We zaten opeens midden in een oorlogssituatie. "

"Er gingen allerlei geruchten rond. Op een gegeven moment zou een van de schutters - er was toen nog sprake van drie mannen - zich 200 meter van ons restaurant bevinden. Natuurlijk spoken dan vanzelf die tv-beelden van Parijs door je hoofd, maar echt in paniek ben ik nooit geweest. Pas na een uur of drie zagen we weer burgers in de straat lopen en mochten we weg. De koks hebben zelfs nog eten voor ons gemaakt, maar het moest wel snel want ze wilden naar huis."

"Het was wel goed om te zien hoe snel het gewone leven de dag erna weer op gang kwam. We moeten ons niet laten intimideren, niet laten leiden door de angst. Maar ik moet wel eerlijk bekennen nu wel extra alert ben. Pas na mijn vlucht - sinds MH17 ook niet echt een hobby meer - naar huis, zal ik me weer echt veilig voelen."