Volledig scherm
De zes te slopen flats liggen ingeklemd tussen het Almelose kanaal, de rechtbank en het provinciehuis. Foto Wilbert Bijzitter

Zwolse flats plat voor nieuwbouw

ZWOLLE - Woningcorporatie Openbaar Belang gaat 180 verouderde flatwoningen aan de Wiecherlinckstraat en Schuurmanstraat in Zwolle slopen.

Het besluit is donderdagavond bekend gemaakt aan de huurders, die al jaren in onzekerheid verkeerden over het lot van hun huizen.

Op het terrein, ingeklemd tussen het Almelose kanaal, de rechtbank en het provinciehuis komen 230 woningen terug; net als nu sociale huurwoningen. Het wordt een mix van grotere en kleinere appartementen, voor senioren maar ook voor starters. Nu wonen er merendeels ouderen.

Alle huidige huurders kunnen terugkeren als ze willen, met de belofte dat de woonlasten ongeveer gelijk blijven. De huur zal omhoog gaan maar de energielasten vallen lager uit dan nu, verwacht Openbaar Belang.

De corporatie denkt nog jaren nodig te hebben voor de planvoorbereiding. De sloop begint in 2021 en duurt tot 2026. Het is de bedoeling gefaseerd te slopen, zodat de krappe sociale huurmarkt in Zwolle niet in één keer belast wordt met 180 extra woningzoekenden. Bovendien bespaart dat een deel van de bewoners een dubbele verhuizing: zij kunnen dan meteen van de oudbouw naar de nieuwbouw op het terrein.

De toekomst van de zes flats met vier en zeven woonlagen stond al geruime tijd ter discussie. De woningen dateren van 1958. Ze zijn erg gedateerd, kampen met vocht- en schimmelproblemen en de (geluids)isolatie laat te wensen over.

In 2011 deed Openbaar Belang al onderzoek naar de mogelijkheden maar stelde een besluit uit vanwege de crisis en de onzekerheid over de financiële armslag. Nu is dan toch de kogel door de kerk. "Voor ons stond vanaf het begin vast dat we weer sociale huurwoningen terug wilden bouwen op deze unieke plek in Zwolle, zo dicht bij de binnenstad", zegt directeur-bestuurder Gerke Brouwer van Openbaar Belang. "Als we voor het geld hadden willen gaan, dan hadden we het zo kunnen verkopen. De projectontwikkelaars stonden in de rij. Maar wij zijn er voor de sociale woningbouw."

De bewonerscommissie is tegen sloop en peilt de komende weken de stemming onder de huurders. Is meer dan 70% van hen tegen sloop, dan wordt dat de inzet van de gesprekken met de corporatie.