Volledig scherm
Typhoon door de lens van Zwolse concertfotograaf Ferdy Damman.

Zwolse fotografen exposeren in Statenzaal

ZWOLLE - De Zwolse concertfotografen Ferdy Damman en Raymond 'Bulletray' van Olphen exposeren vanaf 17 juni hun werk in de Statenzaal in Zwolle onder de titel '3Songs, No Flash'. Het is de eerste productie van Productiehuis Hedon.

Met eigentijdse exposities geeft Hedon een tijdelijke invulling aan het sinds kort leegstaande monumentale pand.

3 Songs No Flash

'3 songs No Flash', in de wereld van live concertfotografie is dat alle tijd die je krijgt om het perfecte beeld te schieten van een artiest. Toch hebben fotografen Damman en Van Olphen niet meer tijd nodig om de artiest, sfeer en setting goed te vangen. Voor deze expositie selecteerden zij hun mooiste foto's van hedendaagse popartiesten. Van internationale iconen als de Rolling Stones en Madonna tot veelbelovende Nederlandse artiesten als Typhoon en Douwe Bob.

Tijdsdruk

De foto's hebben een bijzonder kunstzinnig karakter. Ze vertellen een groter verhaal over de artiest of band dan het in de foto gevangen moment van een concert. Ook geeft de expositie inzicht in de wereld van concertfotografie. Een wereld van tijdsdruk en grote contrasten. Van massale stadion concerten met honderden fans tot de intieme soms eenzame sfeer backstage.

Ferdy Damman

Ferdy Damman is 38 jaar en heeft de opleiding Fotovakschool, vakopleiding fotografie, aan de Fotovakschool in Apeldoorn gevolgd. Momenteel werkt hij als huisfotograaf bij de Heineken Music Hall en Ziggo Dome. Ook is hij vaste fotograaf voor het ANP. Verder ervaring: Nationale Politie, MojoConcerts, Wereldhave, Parool, Algemeen Dagblad, Friendly Fire, Stage Entertainment. Artiesten die hij heeft gefotografeerd zijn o.a. Typhoon, James Morrison, Lil'Wayne, Hans Teeuwen en Najib Amhali. In 2009 heeft hij de 1e prijs behaald Zilveren Camera, Kunst, Cultuur & Entertainment.

Raymond van Olphen

Raymond van Olphen is freelancefotograaf met een voorliefde voor muziek. De Zwollenaar begon jaren geleden als huisfotograaf van Hedon, maar heeft inmiddels ruimschoots zijn sporen verdiend in het poplandschap en daarbuiten. Van Olphen, is werkzaam voor NPO 1, 2 (3FM's Glazenhuis, Pinkpop, Lowlands, ESNS), Hollandse Hoogte, Musicmaker, Provincie Overijssel, 8 Ball en Bos Theaterproducties. Artiesten die hij heeft gefotografeerd zijn Rolling Stones, Stromae, Iggy Pop, The Police, Radiohead en Grace Jones. Ook verzorgt hij voor diverse artiesten foto's voor promotiemateriaal en albumartwork waaronder Anneke van Giersbergen, The Gentle Storm en Bertolf. Van Olphen maakte deel uit van het Lorrainville project dat een prestigieuze Edison Award binnen haalde.

Hedon & Statenzaal

Met het vertrek van de Stadkamer uit de Diezerstraat komt ook het Rijksmonumentale pand Gouvernementsgebouw (Statenzaal en aanliggende ruimten) leeg te staan. De gemeente Zwolle heeft met Hedon afgesproken dat Hedon het gebouw tijdelijk zal gaan invullen. Het kersverse productiehuis van Hedon grijpt deze kans graag aan, want het Gouvernementsgebouw behoort met zijn architectuur en historische verleden tot de iconen van Zwolle. Een bezoek aan Zwolle kan daardoor niet voorbij gaan zonder een bezoek aan het voormalige gouvernementsgebouw. Toch is het gebouw slechts sporadisch open geweest en tot nu toe nog weinig bezichtigd. Door middel van twee eigentijdse exposities wil Hedon de schoonheid van het monumentale pand tonen aan een breed publiek.

Behalve de exposities in de leeszaal, is het gebouw zelf ook nadrukkelijk onderdeel van de expositie. Hoe verder je het pand inloopt, hoe meer je onder de indruk komt van de architectuur en de rijke inrichting. Van fijn houtsnijwerk tot bijzondere tegels, de Statenzaal herbergt tientallen bijzondere materialen en afwerkingen.

De expositie van de Nederlandse top van concertfotografie is te bezoeken van 17 juni tot en met 25 september en elke donderdag tot en met zaterdag geopend tussen 12.30 en 17.00 uur. De toegang is gratis.