Volledig scherm
Judith de Jong ontmoette een nieuwe vriendin via de oproep van twee jaar geleden in Sally O’Briens. Foto: Frans Paalman

Zwolse gebruikt Facebook voor zoektocht naar échte vrienden

ZWOLLE - Kasten, koelkasten, een gebruikte tuinset. Zomaar een greep uit de spullen die dagelijks gratis worden aangeboden op de Facebookpagina Weggeefhoek 038. Een van de ruim 9.000 leden van de Facebookgroep is de 35-jarige Judith de Jong uit Zwolle. Zij is niet op zoek naar een koelkast of een gebruikte tuinset, maar naar nieuwe vrienden.

Maandagavond plaatste zij een oproep op de pagina met de vraag of mensen het leuk zouden vinden om een keer iets met haar te ondernemen. “Een terrasje pakken, bios, winkelen of uitgaan. Wie heeft er nog meer zin om nieuwe mensen te ontmoeten”, schreef ze in de oproep.

Inmiddels zijn er bijna 150 geïnteresseerden en hebben ruim 50 mensen een bericht naar Judith gestuurd. ,,Daar zitten ook wel mannen bij met andere bedoelingen, maar die blokkeer ik gewoon meteen.”

Vier jaar geleden kwam De Jong voor de liefde naar Zwolle. ,,Ik woonde in Bathmen, maar verhuisde toen naar Zwolle. Ik moest eigenlijk helemaal opnieuw beginnen, omdat ik niet veel mensen kende in deze stad.” Omdat Bathem toch gauw drie kwartier rijden is en De Jong daarom haar oude vrienden niet vaak kon op zoeken, besloot zij de Weggeefhoek 038 in te zetten.

,,Twee jaar geleden deed ik dat voor het eerst. Toen heb ik daar een heel goed vriendinnetje aan overgehouden. Nu heb ik het gewoon nog een keer geprobeerd.” De Jong besloot destijds om bij Sally O'Briens in Zwolle een ‘blind date’ te organiseren met alle geïnteresseerden. ,,Ik vind het gewoon leuk om nieuwe mensen te leren kennen. Ik liet de mensen die mij een berichtje hadden gestuurd weten waar ik zat en op welk tijdstip. Daar kwamen destijds vijf mensen op af, waaronder dus een nieuwe goede vriendin.”

Dit keer heeft De Jong veel meer reacties. ,,Binnen no-time had ik heel veel berichten en ik heb nog helemaal geen tijd gehad om iedereen persoonlijk te beantwoorden.” Een echt plan voor een ontmoeting heeft ze nog niet, maar ze denkt er wel aan om net zo’n ontmoeting als in 2014 te organiseren. ,,Dat ik dan gewoon weer in een kroeg ga zitten en wel afwacht wie er langskomen.”

Bang voor die mannen met andere bedoelingen is ze dan niet: ,,In een kroeg ben je nooit alleen, dus dat lijkt me wel veilig.”