Volledig scherm
De Zwolse natte horeca zit nog niet te wachten op de verruimde openingstijden. Foto ANP

Zwolse horeca loopt niet warm voor verruimde uren

ZWOLLE - De Zwolse natte horeca loopt (nog) niet warm voor de verlenging van de openingstijden. Sinds 1 augustus mogen kroegen voortaan de hele nacht open zijn, maar de meeste Zwolse uitbaters zien daar het voordeel niet van in, zo blijkt uit een rondgang langs horecabedrijven.

Vorige week gaven wel enkele eetgelegenheden aan de deuren langer open te houden.

Voorstraat
Kroegen in de Voorstraat hebben echter één lijn getrokken. Ze mochten al open zijn tot 05.00 uur en die tijd houden ze aan. "Je kunt nog wel langer doorgaan maar wat heeft dat voor zin?" zegt Niels Weijermars van cafés Shotto en Bloopers. "Je ziet al dat mensen steeds later gaan stappen en als wij tot 06.00 uur open zouden blijven, werken we dat alleen maar in de hand. Langer open betekent ook je personeel doorbetalen en het is de vraag of dat opweegt tegen de omzet in die extra uren."

Reden voor Charles Fontijn van Sally O'Briens in de Sassenstraat om het bij zijn huidige sluitingsuren te houden. "Als ik langer doorga, kan ik het café voor twaalven wel sluiten", zegt Fontijn. "Dan verschuiven de stapuren nog verder. Mensen drinken thuis in en gaan later de stad in. Omdat ze dan al een borrel op hebben wordt er in de laatste uurtjes niet meer gedronken."

Venstertijden
De gemeenteraad besloot eerder dit jaar om een door D66 en VVD geinitieerde pilot met vrije sluitingstijden te houden. Uitbaters mogen tot vroeg in de ochtend doorgaan, mits ze tussen 04.00 en 08.00 uur geen nieuwe gasten binnen laten, de zogenaamde 'venstertijden'.

Die bepaling houdt voor Shotto en Bloopers nu juist een beperking in, zegt Weijermars. "Voorheen mochten we gewoon tot 05.00 uur open zijn zonder verdere voorwaarden. Als iemand nu om 04.00 uur weggaat om ergens wat te eten mag ik 'm daarna niet meer binnenlaten. Zelfs als iemand z'n jas vergeten is, mag hij er niet meer in."

Zomerseizoen
VVD'er Thom van Campen, samen met Claudia van Bruggen (D66) initiator van de vrije sluitingstijden vindt de proef bij voorbaat nog niet mislukt. "De pilot gaat een jaar duren", zegt de VVD-fractievoorzitter. "We zijn net 10 dagen onderweg. Laten we het even de tijd geven en niet te vroeg somberen. Bovendien zitten we in het zomerseizoen, zijn er veel mensen op vakantie en kan ik me voorstellen dat ondernemers de planning daar niet op af kunnen stemmen nu.