Volledig scherm
Met de accreditatie op zak heeft De Vries haar route door Frankrijk uitgestippeld. eigen foto's

Zwolse is verdwaald in het sprookje van de Tour

ZWOLLE - Ze maakte als profwielrenster alles wel mee, maar het circus van de Tour de France stond nog wel hoog op haar bucketlist. Marijn de Vries kan daar nu een ferme streep doorheen zetten. Samen met Dione de Graaff, Herman van der Zandt en mede-analysatoren Rob Harmeling en Danny Nelissen trekt de Zwolse drie weken lang door Frankrijk voor het goedbekeken tv-programma De Avondetappe. "Ik voel me verdwaald in een sprookje."

Hoe ben je bij De Avondetappe verzeild geraakt?
"Vorig jaar was ik al een van de zeven 'wegkapiteins' die af en toe aanschoven voor een analyse van de etappe. Dat ging blijkbaar zo goed, dat ik nu mee mag om de dagelijks analyses van de etappes te doen. Speelt ook wel mee dat ik een vrouw ben denk ik; de NOS vindt de 'female touch' belangrijk bij sportwedstrijden."

Wat is precies jouw taak?
"Samen met Rob en Danny zijn we de vaste analisten. Eén van ons neemt meteen na de finish samen met Dione kort de etappe door. De andere twee schuiven 's avonds aan in de uitzending. Dat rouleren we. Vanavond (dinsdag, red.) zit ik bijvoorbeeld weer aan tafel. De samenwerking gaat heel goed. We hebben veel inbreng in wat aan tafel wordt besproken. Voor Dione en Herman is dit natuurlijk ook nieuw. Het is soms nog even aftasten en wat onwennig, maar het enthousiasme spat er vanaf. "

Is de Tour echt zo'n circus als ze altijd beweren?
"Absoluut. Alles is groter, spectaculairder, intenser dan ik ooit meemaakte. Soms voel ik me nog een beetje klein tussen al die grote namen, maar het feit dat ik wielrenster ben geweest helpt wel mee. Ik ben blijkbaar onderdeel van de familie. Een paar dagen geleden liep ik oud-renner Jens Voigt, die nu voor NBC werkt, tegen het lijf. Hem viel meteen het stalen plaatje in mijn sleutelbeen op: een typische wielrenblessure natuurlijk. Liet-ie meteen het plaatje op zijn sleutelbeen zien en volgde een geanimeerd gesprek."

Wat is het meest bijzondere dat je tot nu toe hebt meegemaakt?
"De bijzondere locaties waar De Avondetappe wordt opgenomen. De zeppelin-loods was ongelooflijk, net als het sprookjesachtige kasteel van de markies in Angers."

Smaakt dit naar meer?
"Vraag het me over twee weken nog maar eens, maar nu zeg ik volmondig 'ja'! Ik voel me als een kind in de snoepwinkel en moet me af en toe in de arm knijpen om er zeker van te zijn dat ik niet droom. Het is een droom die straks trouwens een vervolg krijgt, want voor Trouw mag ik naar de Spelen in Rio."

Goed dan, mevrouw de tv-analist van de NOS, wie gaat dit jaar de Tour winnen?
"Nairo Quintana. Tenminste, dat hoop ik. Een nieuwe winnaar zou leuk zijn. Iedereen gaat voor Chris Froome, maar de voortekenen voor de Colombiaan zijn goed. Quintana verliest tot nog toe geen tijd in de openingsweek en zijn tijdrit is flink verbeterd."

Volledig scherm
Marijn de Vries (links), met NOS-presentator Dione de Graaff