Volledig scherm
De Voorstraat in Zwolle. Foto: Google Streetview

Zwolse kroegbaas pokert met vergunning en verliest

ZWOLLE - Café De Twee Heeren aan de Voorstraat in Zwolle gaat dicht. Dat kondigde eigenaar Radjesh T. maandag aan tijdens de rechtszaak die speelde om een illegaal pokertoernooi dat in augustus vorig jaar in zijn voormalige café Diva’s werd gehouden. Hiervoor is T. veroordeeld tot een boete van 2000 euro.

De toekomst van café De Twee Heeren aan de Voorstraat was door deze veroordeling toch onzeker geworden. Het pokertoernooi werd weliswaar in een ander café van T. gehouden - Diva’s aan het Gasthuisplein werd vorig jaar gesloten na een politieinval - maar ‘een van de voorwaarden om een of meerdere horecavergunningen te krijgen is dat je niet van zogenoemd ‘slecht levensgedrag’ mag zijn’, stelt de gemeente Zwolle.

Delict
„De uitspraak van de rechtbank bevestigt dat de aanpak van deze horecagelegenheden door Openbaar Ministerie, politie en de gemeente Zwolle gerechtigd was”, aldus gemeentewoordvoerder Serge Westerdiep. „We gaan nu beoordelen welke gevolgen deze uitspraak verder heeft (voor de andere horecavergunning, red.). Zo’n beoordeling is overigens breed, en hoeft niet alleen betrekking te hebben op dit delict. Vanzelfsprekend delen we de uitkomst van die beoordeling eerst met de betrokkene zelf.”

Op welke termijn er een uitspraak valt te verwachten is niet te zeggen. Bij café Diva’s werd in augustus vorig jaar een inval gedaan. Er werd gecontroleerd op basis van de Drank- en Horecawet, maar de politie had al langere tijd aanwijzingen dat er illegaal gegokt zou worden.

Boksbeugel
Bij de controle constateerde de politie dat er door vijf mensen illegaal werd gepokerd. Bij verdere doorzoeking van het pand werd een kleine hoeveelheid softdrugs aangetroffen en een boksbeugel. De gemeente sloot de horecagelegenheid meteen.

Maandag verschenen de verdachten voor de rechter. Zij werden veroordeeld tot verschillende geldstraffen. Tijdens de rechtszaak gaf eigenaar T. aan De Twee Heeren te zullen sluiten, maar of dat vanwege mogelijke toekomstige intrekking van zijn horecavergunning is of om andere redenen, wilde hij niet zeggen. De veroordeelde horeca-eigenaar was gisteren niet bereikbaar voor een toelichting.