Volledig scherm
Rendering MH17 monument. Foto: Ronald Westerhuis

Zwolse kunstenaar maakt gedenkteken MH17

ZWOLLE - Nabestaanden van de MH17-ramp hebben het ontwerp van de Zwolse kunstenaar Ronald Westerhuis uitgekozen voor een gedenkmonument. Het ontwerp van Westerhuis is gekozen uit de inzendingen van vijf kunstenaars.

Het ontwerp van Westerhuis bestaat uit een grote wand van zes meter hoog en 25 meter lang. De wand staat symbool voor de zwaarte van het verlies. In het midden zit een 'oog', een gat waar zonlicht doorheen komt, als symbool voor hoop. De namen van de slachtoffers worden in de wand gegraveerd.

Westerhuis kan zelf als hij gebeld wordt voor een reactie niet de telefoon opnemen. Een vriend pakt zijn mobiel: ,,We zitten hier op 20 meter hoogte een plaat te lassen op een kunstwerk. Hij kan nu niet met je praten''. Na enig heen en weer geschreeuw laat Westerhuis via zijn intermediair weten 'dol enthousiast te zijn over deze heel belangwekkende opdracht'.

Op het monument komen 298 namen te staan van de slachtoffers van de vliegramp. Indien alles verder volgens plan verloopt komt het monument bij een herinneringsbos in Vijfhuizen nabij Schiphol.