Volledig scherm
Het gaat om de linker lift in deze schacht (gezien vanaf de straat). Foto: Sander Lindenburg

Zwolse lift waarschuwt gebruikers voor ‘losse bout’

ZWOLLE – Voor veel mensen is het gebruik van de lift al geen pretje. Die in de Zwolse Diezerpoort-parkeergarage weet het stressniveau van gebruikers helemaal op te jagen. Bij aankomst op een van de hogere verdiepingen meldt de lift namelijk ,,Let op!! Losse bout + moer’’, met een pijltje naar de plek waar de bewuste moer aangedraaid zou moeten worden.

De met een watervaste stift op de buitenzijde van de liftkooi geschreven tekst blijkt een vergeten mededeling van een monteur uit waarschijnlijk 2009 al te zijn, zo leert een reactie van liftbedrijf Kone en gemeente Zwolle, die eigenaar is van het parkeergarage. ,,Er is absoluut geen sprake van een gevaarlijke situatie”, bezweert Suzanne Kocken, directeur regio oost van de firma Kone.

Video
Geregelde gebruikers van de lift, te vinden in de glazen liftschacht aan de buitenkant van de garage, zagen de mededeling met enige verbazing voorbij komen. In een video is te zien hoe de lift van onderen de volgende verdieping nadert en hoe de tekst dan van links naar rechts door het beeld schuift. Gevraagd om een reactie zegt Kocken na overleg met de chef-monteur dat de lift absoluut ‘100% veilig is’.

'Joy-liften?'
Ook een keuringssticker van het Nederlands Liftinstituut wijst daar op. Koos Lindenberg van deze instelling zegt dat de lift elke 18 maanden gekeurd wordt. ,,Ik ben niet bekend met een melding van deze tekst. Het is overigens niet een zekerheid dat de tekst gezien de plek door een monteur aangebracht moet zijn. Helaas zijn er de laatste tijd ook mensen die lopers van liften weten te bemachtigen en die dan gaan ‘joy-riden’ op de kooi van een lift, zoals er ook mensen zijn die kicken op het rijden bovenop een trein. Zo iemand zou die tekst er ook op geschreven kunnen hebben’’.

Tekst weg
Kocken bestrijdt dat. Volgens haar is de tekst vermoedelijk, maar met 100% zekerheid kan ze dat niet achterhalen, bij de montage van de lift al in 2009 aangebracht omdat bij dit model sprake was van een andere bevestiging dan standaard. ,,Het is vervelend dat het zo is gegaan en we zullen die tekst dan ook zo gauw mogelijk laten weghalen.”
Bonnie van der Meer bevestigt namens de gemeente Zwolle haar verhaal: ,, Deze tekst staat al een aantal jaren in de lift. De bout en moer zijn voor het afstellen van de deur, zodat deze vlot open en dicht gaan. Mensen die gebruik maken van de lift hoeven geen angst te hebben wat deze bout en moer betreft.’’

Volledig scherm
Het opschrift in de lift.
Mensen met angst voor liften krijgen extra schrik bij gebruik van een lift in de parkeergarage Diezerpoort in Zwolle. Daar staat de tekst van een losse bout op de zijkant van de lift geschreven.