Volledig scherm
© anp / fotobewerking

Zwolse politie trekt lessen uit aanhouding rapper Typhoon

ZWOLLE - Hoe vaak etnisch profileren voorkomt bij de Zwolse politie is niet duidelijk. "Omdat cijfers ontbreken is het niet mogelijk deze vraag gefundeerd te beantwoorden", stelt burgemeester Henk Jan Meijer in antwoord op vragen van de PvdA-fractie over de staandehouding van de Zwolse rapper Typhoon door twee agenten.

Volgens hem is het gebeurde wel behoorlijk binnengekomen bij het team en worden er ook lessen uit getrokken. De aanhouding veroorzaakte een landelijke rel, omdat de jonge rapper puur en alleen zou zijn aangehouden vanwege de combinatie van een jonge donkere vent in een dure auto. Glenn de Randamie, de echte naam van de rapper, meldde het voorval op Instagram en verzuchtte het niet de eerste keer was dat hem dit overkwam. Met een golf aan media-aandacht tot gevolg.

Huidskleur
Meijer: "De politie betreurt het dat huidskleur heeft meegewogen in de keuze voor de staandehouding. Er is open gesproken over de staandehouding en de inschattingsfout die daarbij is gemaakt." Daarbij is volgens de burgemeester niet alleen stilgestaan bij etnisch profileren, maar ook over de maatschappelijke impact. Hij stelt dat er binnen de politie-opleiding al best veel aandacht is voor wat hij 'multicultureel vakmanschap' noemt. "Hoewel vooroordelen als maatschappelijk verschijnsel ook binnen de politie niet 100 procent zijn te voorkomen. De politie bekijkt nu hoe de ervaring van Typhoon is te benutten voor de verdere bewustwording van dit thema binnen de politie. "