Volledig scherm
Het Stedelijk Museum aan de Melkmarkt in Zwolle. Foto Sacha Wunderink © Sacha Wunderink

Zwolse raad wil behoud nieuwbouw Stedelijk Museum

ZWOLLE - De kans is groot dat de nieuwbouw van het Stedelijk Museum aan de Melkmarkt ook in de toekomst een culturele functie behoudt.

De meerderheid van de Zwolse gemeenteraad vindt dat de nieuwbouw niet zomaar afgestoten mag worden als het Stedelijk Museum gaat fuseren met het Historisch Centrum Overijssel. Aan de fusiebesprekingen wordt nu een 'inspanningsverplichting' gekoppeld om het nieuwbouwdeel te behouden voor bijvoorbeeld exposities.

Impuls
Het college wil drie ton bezuinigen op het Stedelijk Museum Zwolle, omdat dat te weinig aan de weg getimmerd heeft in de afgelopen jaren. Een fusie met het HCO zou een nieuwe impuls kunnen geven én de gewenste bezuiniging kunnen opleveren. In de plannen zou het museum de nieuwbouw aan de Melkmarkt op moeten geven. Vorige week bleek al dat dat een stap te ver was voor het grootste deel van de gemeenteraad.

PvdA, D66, GroenLinks en SP dienden maandagavond een motie in waarin ze stelden dat de bezuiniging waarschijnlijk ook zonder afstoting van het nieuwbouwdeel gehaald kan worden. De 'kwartiermaker' die de fusie gaat voorbereiden moet daarom de opdracht meekrijgen om de nieuwbouw te behouden.

Alleen de VVD en de ChristenUnie steunden de motie gisteravond niet. Volgens de ChristenUnie is het niet goed om de kwartiermaker voor de voeten te lopen met zo'n opdracht.

Een voorstel van GroenLinks en Swollwacht om de bezuiniging van drie ton op het Stedelijk Museum helemaal te schrappen, haalde het niet.