Volledig scherm
Rapper Sticks (links) en Nico Dijkshoorn gaan samenwerken. Foto: Arte Westerbaan

Zwolse rapper Sticks ziet experiment met teksten Nico Dijkshoorn wel zitten

ZWOLLE/AMSTERDAM - Een hiphopalbum met teksten die eens niet alleen over de rapper zelf gaan. Schrijver Nico Dijkshoorn verlangt er al 40 jaar naar. In een oproep op Twitter vroeg de dichter, bekend van de Wereld Draait Door, maandag welke Nederlandse rappers openstaan voor het maken van een album vol teksten over andere mensen, geschreven door Dijkshoorn zelf. De Zwolse rapper Junte ‘Sticks’ Uiterwijk liet als eerste weten open te staan voor de uitdaging.

VRAGEN AAN NICO

Waar komt de drang vandaan om een rapalbum te maken vol nummers over andere mensen?
„Het is voor mij een elementaire verbazing: voor een rapper is teksten schrijven de reden dat je bestaat, maar waarom is er dan geen enkele behoefte om van perspectief te veranderen? Waarom gaat het altijd over ‘ik, mijn leven, mijn homies en mijn struggles’? Waarom schrijft er niemand een nummer vanuit het perspectief van het kassameisje van de C1000? In de literatuur gebeurt dat al sinds er geschreven wordt. Ik begrijp gewoon niet dat als je écht van schrijven houdt, je dan niet op het idee komt om het eens anders te doen.”

Is er dan geen enkele Nederlandse rapper die het ‘anders’ durft te doen?
„Ik koop al sinds 1977 hiphopalbums en tot nu toe zijn de jongens van De Jeugd van Tegenwoordig de enigen die écht vernieuwend bezig zijn. Niet om in zijn reet te kruipen, maar neem Faberyayo: die rapt op zijn album Coco alleen maar over de knusheid van thuis zijn. Zelfspot, daar ontbreekt het behoorlijk aan onder Nederlandse rappers.”

Hoe komt het dat rappers vooral over zichzelf schrijven?
„Ik denk dat 80 procent van de rappers een gebrek aan talent heeft. Die kunnen simpelweg niet schrijven over iemand anders dan zichzelf. Dat is prima en dat past ook bij rap. Zelfs mensen die ik heel hoog heb zitten en ook regelmatig bij De Wereld Draait Door spreek, zoals Sticks, Ali B en Typhoon, die blijven hangen in het ‘ik-verhaal’. Maar probeer eens iets anders te doen. Fictie met een beat. Ik durf te wedden dat het inslaat als een bom.” 

VRAGEN AAN STICKS

Worden er in rap te weinig liedjes geschreven vanuit het perspectief van een ander?
„Ze zijn er zeker, er is genoeg originaliteit. Maar vergeet niet dat hiphop komt uit een achtergrond van zelfexpressie. Net als graffiti. Het gaat over jezelf. Jij hebt het gemaakt en de wereld zal het weten ook. Dát is hiphop.”

Gaat het werken, een rap-album over het kassameisje van de C1000?
„Met alle respect, maar het kassameisje van de C1000 is gewoon niet sexy. Hiphop draait voor een heel groot deel om het uiten van jouw gevoel als rapper. Als je dat weghaalt, haal je een belangrijk element van rap weg. Hiphop is er ook om je te vereenzelvigen met de rapper. Ik hoop dat de mensen die mij horen rappen zelf ook wat trotser gaan lopen.”

Is het als rapper ‘not done’ om teksten van een ander te rappen?
„Rap is zelfexpressie. Hoe echt ben je als je het verhaal van iemand anders gaat vertellen? Dat past niet bij rap.” „De kracht zit hem in het persoonlijke. Ik zou teleurgesteld zijn als ik erachter kom dat Jay Z zijn teksten niet zelf heeft geschreven. Dat maakt de muziek niet minder tof, maar het gevoel bij zijn muziek wel degelijk.”

Sta je wel open om een rap te maken over iemand anders, gebaseerd op de teksten van Nico Dijkshoorn?
„Tuurlijk, als het tof is wil ik graag met hem aan het werk. Ik ga een experiment niet uit de weg. Maar let wel: Nico & Sticks is nog geen Rico & Sticks.”