Volledig scherm
Plassen water op de vloer als gevolg van lekkages in de parkeergarage van winkelcentrum Stadshagen. foto Frans Paalman

Zwolse 'scheurgarage' wordt binnenkort eindelijk opgelapt

ZWOLLE - De gehavende parkeergarage onder winkelcentrum Stadshagen in Zwolle wordt volgende maand onder handen genomen. Er is een vergunning aangevraagd voor het herstelwerk.

Twee jaar geleden kwam aan het licht dat de parkeerkelder kampt met scheuren en lekkages. Onderzoek wees uit dat op zo'n tien plekken matige tot ernstige scheurvorming is ontstaan door een constructiefout bij de bouw van de garage, ruim tien jaar geleden. Er bleek te weinig glijfolie te zijn aangebracht, waardoor betondelen tussen de vloer van de winkels en de kelder elkaar konden raken en scheuren veroorzaakten.

Daarnaast drupt - nu nog steeds - op meerdere plekken in de garage water naar beneden. Op diverse plaatsen zijn houten latten tegen het plafond geschroefd om het water tegen te houden. Die kunnen echter niet voorkomen dat in de garage flinke plassen liggen. Preventief
De lekkage komt waarschijnlijk doordat een verbindingsbuis niet juist geplaatst is. Hoewel in 2014 uit onderzoek van ingenieursbureau Goudstikker-de Vries bleek dat er geen sprake is van een onveilige situatie, zijn dat jaar wel preventief stempels (een soort noodpilaren) aangebracht om het parkeerdak te stutten. Die staan sindsdien 'verstopt' achter houten ombouwen.