Volledig scherm
De leerlingen van Het Atelier bij de laatste repetities voor hun eigen musical. Foto: Frans Paalman

Zwolse schoolmusical op maat met een snufje 'Wie is de Mol?'

ZWOLLE - Musicals als afsluiting van het baisschooltijd zijn inmiddels een landelijke traditie. Het Atelier in Zwolle heeft als een van de weinige scholen echter een op maat gemaakte musical, waarbij de jeugdige hoofdrolspelers zelf hun karakter mochten invullen. En dat allemaal dankzij Amber van Weerd (21), die de opleiding Song & Dance van de Musical Academie van Landstede voltooide en nu al voor het tweede jaar een hele productie voor de school schreef.

'Cardenis' heet de voorstelling van dit jaar. In negen liedjes worden ouders en opa's en oma's woensdag 13 juli door een jungle geleid waar de 'ziel van het bos' heerst en die ze leert hoe belangrijk een hechte vriendschap is. ,,De kinderen wilden er een speurtocht in, een schoolkamp, een ruzie, opdrachten en een beetje van het tv-programma Wie is de Mol?", zegt Amber over de verlangens van de 20 acteurs in deze musical. ,,Ze mochten ook zeggen over wie ze wilden spelen en of ze het leuk zouden vinden om solo te zingen. En zo krijgen we in deze voorstelling een detective, een meisje dat bij haar vier oudere broers woont en een drieling''.

Eerste prijs
Het bedenken begon in februari van dit jaar en 'daarna heb ik me in de mei-vakantie twee volle dagen opgesloten om de musical te schrijven', zegt Amber, die al vanaf haar 11e betrokken was bij Song & Dance. Ze schreef nieuwe teksten op bestaande melodieën en met succes. Het Atelier won namelijk de eerste prijs bij de Zwolse Schoolmusical Awards dit jaar met de eindsong uit Cardenis en was daarmee de beste van tien scholen.

Kunstzinnig
De 'musical-juf'' zegt: ,,Ik vind het heel belangrijk dat een kind zich op kunstzinnig en cultureel gebied ontwikkelt. Want dat is misschien wel net zo belangrijk als rekenen en taal, vooral omdat dat een heel ander vlak is waar je goed in kan zijn. Waar je in kan uitblinken. En zo'n musical is echt een groepsproces. Dus een iemand kan een liedje zingen, maar als de rest daar omheen zit, dan moeten ze haar wel energie geven, want anders gaat het publiek niet naar haar kijken. En zo kunnen ze elkaar steunen. Echt een afsluiting van de schoolperiode. Het is duidelijk iets anders dan bijvoorbeeld een sportdag. Dit is iets zonder winnaars en verliezers. Dit maak je samen, ben je langer mee bezig en sluit je af met een voorstelling voor je ouders".

De RK Basisschool Het Atelier heeft de Zwolse schoolmusical prijs gewonnen. Het is een van de weinige scholen die helemaal zelf een musical maakt en geen kant-en-klare op cd aanschaft.