Volledig scherm
Marieke van Bolderen is de nieuwe Stadsdichter van Zwolle. Eigen foto

Zwolse Stadsdichter stopt. Wie is de volgende?

ZWOLLE - Marieke van Bolderen, die vorig jaar door de Partij voor Cultuur 'dictatoriaal tot Stadsdichter van Zwolle werd uitgeroepen, stopt ermee.

"De rek is er -voor mij- uit", zegt Van Bolderen. "Ik ben benieuwd wie er opstaat en het overneemt", zegt ze enigszins opgelucht. Want er valt wel een zorg van haar schouders nu ze de knoop heeft doorgehakt. "Ik heb ervaren dat ik het lastig vind om die social media en websites bij te houden voor mezelf", legt ze uit. "Om mij als persoon zichtbaar te maken en te houden. Dat vind ik helemaal niet zo interessant en ik werd daar ook niet blij van en ik wilde ook heel vaak niet met m'n snufferd vooraan. Dat reclame maken voor mezelf, daar ben ik niet goed in, heb ik ontdekt."

Communicatie
Ze realiseert zich dat het vreemd klinkt voor een zzp' er in de communicatiebranche. "Ik heb afgelopen jaar ervaren dat er een groot verschil zit -voor mij althans- in het communiceren over anderen, want dat is gewoon werk en dat vind ik zelfs heel leuk werk, en communiceren over mezelf, want dat vind ik vooral heel ongemakkelijk." Ze denkt dat een nieuwe Stadsdichter daar wel een verbeterslag in kan maken.

Onbezoldigd
Van Bolderen schreef afgelopen jaar 34 gedichten als stadsdichter. "Voor zeven gedichten kreeg ik betaald, de rest heb ik onbezoldigd geschreven. Soms schreef ik op eigen initiatief en soms op verzoek van instellingen en verenigingen uit de stad. Daarnaast heb ik ongeveer 20 keer voorgedragen tijdens festivals, bijeenkomsten en voor de regionale en lokale pers."

Die gedichten zijn hier allemaal terug te vinden