Volledig scherm
Arjan Boeve maakt Pokémon glas in lood ramen Hij verkoopt ze over de hele wereld. © Frans Paalman

Zwolse Stained Glass Geek vangt alle 721 Pokémon in glas in lood.

ZWOLLE – Wie wil er niet een glas-in-lood-Picachu, Boba-Fett of Super Mario voor zijn raam hebben hangen? Het water van Horsea lijkt te leven door het zonlicht dat door de gekleurde stukjes glas schijnt. Zwollenaar Arjan Boeve houdt de Pokémon trots omhoog. Hij is beter bekend als de Stained Glass Geek en maakt nu sinds ongeveer een jaar zijn eigen ontwerpen in glas in lood en verkoopt en verscheept ze over heel de wereld.

 Het zijn herkenbare, hedendaagse iconen. Het begon met Super Mario: een vuurbloempje, een extra-leven-paddenstoel en een vraagtekenblokje, dat breidde hij uit naar Zelda en Pokémon. Welke Pokémon hij maakt? “Alle 721!”

Tiffany
In zijn kleine garage in Assendorp in Zwolle ligt een soldeerbout op te warmen. Netjes gesorteerd ligt zijn gereedschap in bakjes op een werktafel. Hij slijpt nog even snel een oneffenheidje van het glas bij en legt dan het laatste stukje op het uitgeprinte ontwerp. Als een zelfgemaakte, glazen legpuzzel. De ontwerpen maakt hij zelf in illustrator. Nadat het uitgesneden glas is bijgeslepen soldeert hij de stukken met tin aan elkaar en legt er een loden rand omheen. “Dat is de tiffany-techniek” doceert Boeve. “Raampartijen in kerken zitten allemaal omhuld met lood, maar dit is kleinschaliger dus dan kan het binnenwerk gerust gesoldeerd worden.”

Handen
De garagedeur staat open voor licht en lucht. Assendorp klinkt buiten en een frisse zomerbries maakt het werken er aangenaam. “Ik ben ermee begonnen omdat ik achter de computer weg wilde. Ik wilde iets met mijn handen doen. En dat in combinatie met de grap.” Iedereen kent glas in lood zoals in de ramen van de kerk, van de klassieke Tiffany lampenkappen boven oma’s keukentafel en van boven de voordeur in de vooroorlogse woningen.

Pokémon
Om zichzelf een doel te stellen is hij een actie begonnen op Patreon.com. Een uitdaging om álle Pokémon in glas in lood te vangen. Waarom? Omdat er heel veel Pokémon zijn. “Mensen, en ikzelf misschien nog wel het meest van ieder ander, worden enthousiast van een doel wat vrijwel onmogelijk is. Met alle Mario karakters maken ben je zo wel een keer klaar. Er zijn 721 verschillende Pokémon en ik ga ze allemaal maken. Ook de lelijke.” Als Boeve er twee per week maakt kost het hem ruim 7 jaar. Op zijn minst. Hij heeft er nu 23 gemaakt, Bulbasaur is net af. “Het is krankzinnig en dat vinden mensen leuk. Als je gaat sparen voor een Fiat is het gewoon, maar als je spaart voor een Ferrari dan is het raar. Het onmogelijke maakt het boeiend.”

Generation geek
Wie kóópt zulke dingen? Boeve grijnst: “Wij zijn de generatie die gamen. Pokémon met onze vriendin spelen. Een Super Mario-ringtone hebben. Wij zijn de nieuwe jongvolwassenen die een huisje kopen, auto kopen, kinderen krijgen. Er is budget voor leuke dingen. Helemaal als het met interieur samenvalt. Ik weet dat heel veel andere mensen het leuk vinden en er geld voor over hebben.”

Instagram
Boeve is bijna een jaar bezig nu. Hij had gehoopt na een jaar een publiek te hebben opgebouwd zodat hij wat met zijn hobby kon bijverdienen. Tot iemand, vlak voor kerst in 2015, zomaar wat werk van hem deelde op Instagram. “Ik had net mijn eerste Pokémon gedaan, en had net een aantal Mario-dingen gemaakt. Toen kreeg ik in één keer zoveel respons! In de twee maanden voor Kerstmis had ik 80 verkochte items en 40 bestellingen. Kun je dit, kun je dat? Toen ging ik ineens van één soldeerbout en zes stukjes glas naar een volledig op glas in lood ingerichte werkplaats.” Vanaf december is zijn uit de hand gelopen hobby bijna een halve baan. “De projecten worden groter.”

Ambachten
Boeve wilde sinds hij student was bij Artez in Zwolle al iets doen met glas en lood: "Oude ambachten vind ik leuk. Dat zit in me. Na vier jaar studeren kreeg ik van mijn docenten de naam Arjan de Ambachtsman. Als je iets maakt moet het niet alleen maar mooi zijn, het moet ook kundig. Vakkundig.” Boeve vergelijkt het met koken. Het is het kleine verschil tussen macaroni-uit-een-pakje die acceptabel is of de zelfgemaakte pastasaus die fantastisch is. “Iedereen kan glas snijden en het aan elkaar solderen. De finesse om de lijnen vloeiend te krijgen of een werk van formaat precies pas te krijgen, daar is ambacht voor nodig.” Hij straalt als hij het er over heeft: “Glas in lood heeft een beetje een stoffig imago, terwijl als je het ziet, en je hebt het glas in je handen... dan komen de kleuren tot leven.”