Volledig scherm
De Voorstraat in Zwolle. Foto: Google Streetview

Zwolse 'stapstraat' krijgt een romantisch karakter

ZWOLLE - Uitgaanspubliek dat in het weekeinde door de Zwolse Voorstraat struint, moet in oktober 's nachts extra alert zijn op losliggende klinkers. Dé stapstraat van Zwolle gaat vanaf die maand op de schop. De exacte planning is nog niet duidelijk, maar de drie ton kostende vernieuwingsoperatie zal in ieder geval in oktober beginnen.

Het uitgaansgebied, dat niet bepaald bekendstaat om zijn frisse uitstraling en stijlvolle voorzieningen, moet een 'romantisch karakter' krijgen. De Zwolse gemeenteraad besloot vorig jaar dat de Voorstraat toe is aan deze vervroegde opknapbeurt. Kroegbazen drongen er bij de lokale politici op aan hiervoor de knip te trekken. Concrete aanleiding vormt daarbij de komst van Primark, de modegigant die volgend jaar opent en ook een ingang krijgt aan de zijde van de Voorstraat.

Plaszuilen
De gemeente Zwolle en horecaondernemers trekken samen op om de uitgaansstraat uit het slop te trekken. De bestrating wordt vernieuwd, er worden plaszuilen geplaatst die overdag in de grond zakken en er komt meer groen. Dit gebeurt op kosten van de overheid. Pand- en cafébazen zorgen voor het verfraaien van de gevels en uniform terrasmeubilair. Op deze manier moet de teruggang van het aantal nachtelijke bezoekers opgevangen worden door meer dagjesvolk te trekken.
De Voorstraat heeft de afgelopen tijd al de nodige veranderingen ondergaan. Zo zijn de traditionele cafés Timeless en De Docter verdwenen. In deze panden zitten nu respectievelijk shotjesbar Shotto en café-restaurant Bruut.