Volledig scherm
De schade aan de auto die naast de geëxplodeerde auto stond. © Foto: Frans Paalman

Zwolse straat in shock na explosie auto: 'Dit was een bom'

ZWOLLE - Een daverende klap, een zwaar beschadigde auto en een straat bezaaid met glas, tot aan de balkons op de eerste verdieping toe. Bewoners van de Alm in de Zwolse wijk Aa-landen zijn diep onder de indruk van de explosie in hun straat, in de nacht van zondag op maandag.

Midden in de nacht raakte een auto op de oprit van een van de drive-in woningen zwaar beschadigd door een explosie.

'Dit moet een bom zijn geweest'
Dit was geen technische storing, vuurwerk of een airbag die zomaar uitklapte, daarvan zijn de meeste bewoners wel overtuigd. "Dit moet een bom zijn geweest", weet een omwonende met grote stelligheid te melden. "Die klap was enorm. En de schade aan de auto ook."

'Geen amateur'
Maandag rond het middaguur zijn verschillende buren nog met bezem en stoffer en blik in de weer. Overal ligt nog glas. Linh Hoang woont twee huizen verderop en wijst op de beschadigingen aan zijn bestelbus. "Kijk, hier is-ie door glas geraakt. Degene die dit veroorzaakt heeft, is geen amateur." Hij zat om drie uur 's nachts rechtop in bed. "Ik ben enorm geschrokken."

Bij de directe buurman, sloeg de paniek toe toen de klap hem wekte. "Ik ben als een gek het hele huis doorgegaan. Ik dacht eerst dat het bij mij in de garage was, daarna dacht ik dat mijn verwarmingsketel ontploft was. Toen keek ik naar buiten en zag dat het de auto van de buren was. Ik zag wat kleine vlammen bij de auto, maar verder niets. Maar de schade was wel heel groot. Normaal vuurwerk maakt een auto niet zó stuk."

'Heel normaal gezin'
De bewoners van het huis waar de auto op de oprit stond zijn thuis, maar doen niet open. Volgens de buren is het een 'heel normaal gezin'. "Ze zijn in shock", weet de overbuurman. Hij kent het gezin met vier kinderen, omdat zijn dochter met een van de kinderen omgaat.

Slachtofferhulp
"Ze stonden allemaal op straat vannacht. Ik heb ze nog wat te drinken gegeven. Later is slachtofferhulp geweest." Zelf is hij nog steeds behoorlijk van de kaart door de gebeurtenissen. "We waren net terug van een weekeindje weg, de caravan staat nog op de oprit. Ik dacht eerst dat de gasfles in de caravan ontploft was. Ik hoorde een regen van glas op de carport. Toen zag ik dat het de auto van de overburen was. Ik zag geen vuur meer; nog wel een rookpluimpje. Het portier aan de bestuurderskant hing eruit en was dubbelgevouwen, als een ezelsoor." Hij is nog steeds onder de indruk. "En ik niet alleen. Het is vandaag raar stil in de straat."

Heeft u tips over de explosie? Mail naar F.Muller@destentor.nl

Getuigenoproep
Ook de Zwolse politie is op zoek naar getuigen van de explosie.
 

Volledig scherm
De beschadigde auto is verwijderd en ook de buurauto heeft schade. © Foto: Frans Paalman