Volledig scherm
Zwollenaar, stuntman en vuurkunstenaar JP de Kam werkte mee aan opnames vanDunkirk en The Hitman's Bodyguard, twee films die volgend jaar in de bioscoop verschijnen. © Frans Paalman

Zwolse stuntman JP zorgt ervoor dat de sterren zich nooit bezeren

ZWOLLE - De ene dag vaart hij tussen de explosies door op de set van Dunkirk, de andere dag wordt hij onder vuur genomen op de Amsterdamse grachten voor The Hitman's Bodyguard. Zwollenaar JP de Kam is stuntman en straks weer in de bioscoop te zien.

Als gymdocent was De Kam altijd al geïnteresseerd in 'bijzonder bewegen', een verzamelterm voor sporten als skydiven, freerunnen en zweven in een Batman-achtig wingsuit. "Ik werd er steeds beter in. Op een dag dacht ik, hier ga ik mijn werk van maken", vertelt de professionele stuntman. "De beste beslissing die ik ooit gemaakt heb is om een mail te sturen naar het stuntteam Hammy de Beukelaer, opgericht en vernoemd naar de grootste stuntman van Nederland. Ik kreeg een uitnodiging om te laten zien wat ik in huis had en 'the rest is history'."

Witte doek
'The rest', dat zijn stunts in een aantal grote Nederlandse en internationale film- en tv-producties, waaronder New Kids Turbo, Goede Tijden, Slechte Tijden en Dick Maas' Sinterklaashorror Sint. Ook de komende maanden zijn de stunts van De Kam te zien op het witte doek, onder meer in de deels in Nederland opgenomen film Dunkirk van regisseur Christopher Nolan, en actiefilm The Hitman's Bodyguard.

Detail
In die laatste film speelt de Zwollenaar in scènes met Samuel L. Jackson en zag hij van dichtbij hoe die typisch Amerikaanse filmstunts tot stand komen. "Alles wordt van te voren tot op de centimeter uitgedacht. De stunt langs de grachten, bijvoorbeeld. Ik heb geholpen met het bouwen van de schans voor een van de vele autostunts uit de film. Het is bizar hoeveel aandacht voor detail er in zo'n beweging zit."

Dunkirk
Het laatste moment waarop hij zichzelf even in zijn arm moest knijpen, was tijdens de opnames van Dunkirk. Daar dobberde hij als stuntman in het IJsselmeer, te midden van het oorlogsgeweld. "Om me heen klonken bulderende voertuigen en gigantische explosies, overal was geschreeuw en actie. Je bent een goede stuntman als je niet alleen goed je bewegingen kunt uitvoeren, maar ze ook kunt 'verkopen' met overtuigend acteerwerk. Laat ik het zo zeggen: in die scène hoefde ik weinig te acteren."