Volledig scherm
Kaartje met de supermarkten in Zwolle die op zondag open willen © Local Focus

Zwolse supermarkt mag op zondag tot 6 uur open

ZWOLLE - Er was slechts één A4'tje van Zwolse supermarkteigenaren voor nodig om het zondagakkoord van het college van burgemeester en wethouders aan te passen. Het dagelijks bestuur van de gemeente heeft in allerijl besloten de passage te wijzigen dat supers op zondag tussen één en vijf uur open mogen. In het nieuwe voorstel is het tijdvak twee tot zes uur, waarmee de meeste supers precies krijgen waar ze een week geleden om vroegen.

Om een eind te maken aan het huidig roulatiesysteem - dat als oneerlijk en onlogisch gezien wordt - mogen vanaf 1 juli alle supermarkten op zondag open in plaats van in totaal acht.

Dit gemeentelijk voornemen wordt door vrijwel alle supermarktbazen met gejuich ontvangen, maar dat ze in het eerste voorstel verplicht werden om vijf uur de deur (al) te sluiten, stuitte op verzet. In de brief die door bijna alle Zwolse supers ondertekend werd, schreven ze dat er juist tussen half vijf en half zes sprake is van een bezoekpiek. Daarom wilden ze de eindtijd een uur verleggen, desnoods door een uur later open te gaan.

Tijdens de gemeenteraadsvergadering van afgelopen maandag stuurde de meeste politieke partijen al aan op een voorstel om de supermarkten hun zin te geven. Het college heeft daarop zijn voorstel aangepast.

Stemmen
De gemeenteraad stemt maandag 27 juni over de nieuwe zondagsregels, die niet alleen alle supers de mogelijkheid geven alle zondagen open te gaan, maar ook drie extra koopzondagen toevoegen voor alle Zwolse winkelgebieden. Dit betekent dat er voortaan niet twaalf, maar vijftien per jaar zijn. Beide wijzigingen gaan per 1 juli in. Er mogen ook dit jaar dus nog drie extra koopzondagen ingetekend worden.