Volledig scherm

Zwolse supers in de startblokken voor zondag

ZWOLLE - Negentien supermarkten in Zwolle zijn voortaan op zondag geopend. Vier houden de deuren (nog) dicht om verschillende redenen. Dat zijn de Coop in Berkum, Jumbo Kerssies en de Aldi's in de Aa-landen en Dieze.

Maandag gaf de gemeenteraad een klap op het voorstel om de openstelling van supermarkten op zondag vrij te geven, komende zondag is het al zover. De voorbereidingstijd was kort, maar dat weerhoudt de supers er niet van om meteen van de verruimde mogelijkheden gebruik te maken. Personeel staat in de rij om te werken en bovendien hebben de meeste supermarkten al ervaring met de opening op zondag vanwege het roulatiesysteem dat eerder gold. "We weten hoe het werkt. Dus het is nu een kwestie van personeel inschakelen en hup: de deuren open", zegt Frans Pazie van de Boni aan de Deventerstraatweg.

Hoewel de blijdschap overheerst, is voor alle supermarkten de grote vraag wat de vrijstelling voor de omzet op zondag betekent. Met het roulatiesysteem waren ze op zondag verzekerd van een grote toeloop, omdat er maar weinig te kiezen was voor de consument. Nu iedereen open mag wordt de spoeling ongetwijfeld dunner. De meeste supermarkten denken pas na de zomer goed te kunnen inschatten wat de verruiming hen oplevert. "Ik vind het heel spannend", zegt Ewout Groeneveld van de Jumbo in Holtenbroek. Ik vind het lastig om te zeggen wat er gebeurt nu er eerlijke concurrentie is. We blijven sowieso een half jaar open op zondag en daarna evalueren wij."

Ronald Kerssies van de Jumbo aan de Hogenkampsweg redeneert precies andersom. Hij houdt zijn winkel dicht en kijkt eerst wat er bij de concurrentie gebeurt. "Het moet wel lonend zijn. Als zelfstandig ondernemer moet ik daar scherp op letten. Bovendien vond ik de voorbereidingstijd te kort. Je moet ook op zondag goed opgeleid personeel in je winkel hebben staan, want je wilt dezelfde kwaliteit bieden als op alle andere dagen." Kerssies denkt over een aantal weken wel te weten of hij alsnog open gaat.