Volledig scherm
Hans Visscher lust zelf bij tijd en wijle ook graag een harinkje. foto Luuk Sporrel.

Zwolse visboer blij met haringcijfer van 8,5

ZWOLLE - Hans Visscher is maar wat blij dat zijn haringen een 8,5 krijgen in de AD Haringtest 2016, vertelt hij glunderend in zijn zaak Visgilde Hans Visscher aan de Melkmarkt in Zwolle.

Zijn haringen waren lekker genoeg om de 38ste plek te claimen van beste haringverkopers in Nederland. Een grote verassing is het niet voor Visscher: "We hebben de afgelopen jaren iedere keer een 8,5 gehaald." Een mooi cijfer meent hij, maar geen nieuw record: "We hebben één keer op de vierde plek gestaan, in 1998 was dat." Het AD-panel roemde de 'frisse iets gerijpte geur' van de vis. "Visgilde Hans Visscher is al vele jaren een betrouwbare vaste waarde. Altijd uiterst verzorgd, een genoegen om hier binnen te lopen", luidt het oordeel.

Momentopname
"We hadden gehoopt om ook dit jaar in de top tien te komen, daar streven we ook ieder jaar naar", zegt Visscher. Maar een plekje in de topscore binnenhengelen is niet eenvoudig, weet hij. "Dit jaar is er veel goede haring." Bovendien is de test een momentopname. "Je weet niet wie de haring test." Maar uiteindelijk gaat het erom wat de klant lekker vindt, vertelt Visscher. "Er zijn wel honderd verschillend smaken. Hier (in Zwolle red.) zijn ze gek op een malse haring die een tikkeltje pittig is."