Volledig scherm
Ook wethouder Filip van As moet zijn plastic afval naar een container brengen. © Pedro Sluiter

Zwolse wethouder wil prijsprikkel voor restafval weer op de agenda

ZWOLLE - Als het aan wethouder Filip van As ligt, komt de invoering van ‘een prijsprikkel’ voor het inzamelen van restafval weer op de politieke agenda te staan. Hij brengt het zo subtiel als hij kan, maar hij weet: „Zonder een vorm van betalen - of liever belonen van goed gedrag - gaan we onze doelstelling niet halen.”

Die doelstelling staat, heel ambitieus, op 100 kilo restafval per jaar per Zwollenaar. Nu is dat nog het dubbele, waar een stad als Deventer dit jaar al verwacht onder de 100 kilo te zitten. Een belangrijke oorzaak is dat deze stad in 2013 al overstapte op diftar. Dat werkt volgens het principe van ‘de vervuiler betaalt’. Wie zich niet inzet om afval goed te scheiden en alles bij het restafval in gooit, betaalt daarvoor letterlijk de rekening. Zwolle voerde al wel het omgekeerd inzamelen in. Daarbij wordt alleen nog recyclebaar materiaal aan huis ingezameld en moeten burgers restafval naar een ondergrondse container brengen. Dat gaat best goed: de hoeveelheid restafval daalde van gemiddeld 239 naar 196 kilo per jaar per huishouden.

Verslaan
Van As: „Overigens wijs ik er op dat Deventer veel meer aan het afvalbeleid heeft gedaan dan alleen diftar. Daar feliciteer ik ze mee, maar tegelijkertijd is het een mooie uitdaging om de strijd met ze aan te gaan in een ‘grondstoffenderby’. Nu lopen we nog ver achter, maar over een jaar of vier kunnen we ze verslaan.”