Volledig scherm
© ANP

Zwolse wijkhulp: 20 minuten met de koningin

ZWOLLE - Zelden zal Máxima ‘een leuke invalster voor Beatrix’ genoemd worden, maar Boris van Zalk uit Zwolle zegt het dan ook met een gulle lach. Desondanks is deze wijkverpleegkundige in Zwolle-Zuid best wel nerveus voor de ontmoeting van vandaag met de koningin van Nederland.

Van Zalk (27) valt die eer te beurt tijdens de opening van het European Nursing Congres in Rotterdam. „Als ambassadeur van de V&VN, de beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden, werd ik uitgenodigd voor een gesprek van twintig minuten met staatssecretaris Van Rijn en prinses Beatrix. Later vernam ik dat zij niet kon komen. Balen natuurlijk, totdat ik vernam wie haar gaat vervangen. Niks ten nadele van Bea, maar Máxima.... Een enorme eer.”

Van Zalk is niet van plan louter over koetjes en kalfjes te gaan praten. „Ik wil het vak van wijkverpleegkundige positief naar voren brengen. Het heeft nogal een stoffig imago. Alsof we de hele dag niets anders doen dan steunkousen aantrekken. Nee, de wijkverpleegkundige is een duizendpoot die een belangrijke rol speelt in de ouderenzorg. Complexe ziektebeelden, mensen die thuis willen overlijden, we hebben er allemaal mee te maken.”   De kritiekpuntjes wil hij vooral op het bord van de staatssecretaris leggen. „Het verlichten van onze enorme administratieve lasten, om maar eens wat te noemen.” Dat Van Zalk uit Zwolle komt, zal de koningin snel weten. „Het is een mooie kans haar eens persoonlijk te vragen wat ze van Koningsdag in onze stad vond.”