Volledig scherm
© Frans Paalman

Zwolse zomerkermis morgen van start

ZWOLLE - Botsauto's, grijpkraantjes en de Booster. Vanaf morgen kunnen kermisliefhebbers weer terecht op de Zwolse zomerkermis.

Vrijdagmiddag om 15:00uur wordt het jaarlijkse festijn geopend in de stadsgracht. Ron Boszhard geeft het startsein van de blobjump. Dertig deelnemers worden dan één voor één via een groot luchtkussen in de stadsgracht gekatapulteerd.

Startsein
Als Boszhard het startsein geeft, zit het werk van gemeenteambtenaren Paulien ten Dam (projectleider Zomerkermis) Wilma Hekman (project-assistent Zomerkermis) en Rick Mensink (coördinator uitvoerder kermis) er grotendeels op. Ten Dam: „En niet te vergeten, dat van wijkbeheerder Jurrien Stroomberg. Met ons vieren hebben we vanuit de gemeente de werkgroep gediend waar alle betrokkenen van de Zwolse Zomerkermis in verenigd zijn: winkeliers, horeca, buurtbewoners, brandweer, politie en kermisexploitanten.” „En dat is een uitdaging”, stelt collega Hekman die door Ten Dam vanwege haar jarenlange ervaring ‘het kermisgeheugen’ wordt genoemd.

Logistieke operatie
„Vastleggen van attracties, contracten opstellen, facturatie regelen…” Mensink: „Zorgen dat de logistiek klopt omdat niet alle attracties tegelijk arriveren, omdat ze uit het hele land moeten komen op verschillende dagen. Zorgen dat er geen blokkades komen dus, zorgen dat er genoeg variatie is…” Ten Dam: „En dat obstakels als lantaarnpalen niet in de weg staan, het is behoorlijk passen en meten allemaal.” Hekman: „Zonder dat daarbij het bruisende binnenstadkarakter verloren gaat, want dat zou ook niet goed zijn. Kortom: we proberen het alle betrokken partijen naar de zin te maken, maar iedereen moet ergens concessies doen.”

Zwolse roots
Jop De Voer (75) is het aanspreekpunt van de exploitant. Zijn roots liggen in Zwolle. „Dit voelt als thuiskomen. We staan als altijd met de hele kermisfamilie, inclusief een rijdende school, drie weken lang op de parkeerplaats bij De IJsselhallen, maar als ik in Zwolle ben, ga ik altijd even terug naar mijn geboorteplek in de Drie Drommeltjessteeg. Ik heb er vorig jaar nog een foto van gemaakt.”

Belangenverstrengeling
De Voer vindt niet dat hij in een bevoordeelde positie zit door zijn adviserende rol aan de gemeente of dat er daardoor sprake is van belangenverstrengeling. „Ik heb jarenlange ervaring, ik organiseer zelf tien, twaalf kermissen, het is voor mijn collega-exploitanten juist goed dat er iemand in de gemeentelijke werkgroep zit die hun taal spreekt en hun wensen kent. Ik weet hoe het werkt. En als het gaat om verpachting van attracties bemoei ik me nergens mee. Dat is puur een aangelegenheid voor de gemeente.”

Van 12 tot en met 21 augustus staat de Zomerkermis op het Rodetorenplein, de Melkmarkt, de Grote Markt, de Luttekestraat en het Grote Kerkplein.


 

Volledig scherm
© Ronny te Wechel
Volledig scherm
© Frans Paalman