Volledig scherm
© ThinkStock

Zwolse zorgvrijwilligers 'overvraagd' door zorginstanties

ZWOLLE - De officiële zorgverleners in Zwolle vragen teveel van vrijwilligersorganisaties.

Dat stelde Ard ten Brinke van vrijwilligersorganisatie Hart voor Zwolle vanavond tijdens een door de gemeenteraad geïnitieerde vergadering.

Medicatie toedienen
De jongeren die voor hen taken in de 'informele zorg' uitvoeren, worden geconfronteerd met hulpvragen die zij eigenlijk niet uit zouden moeten voeren. "Het lijkt erop dat zorgverleners door bezuinigingen denken bij ons de problemen neer te kunnen leggen", zei Ten Brinke. Hij noemde als voorbeelden 'iemand drie keer per dag eten geven' en zelfs 'het toedienen van medicatie'.

Melden
Verantwoordelijk wethouder Nelleke Vedelaar beklemtoonde dat zulke taken 'expliciet niet bij vrijwilligers thuishoren' en riep organisaties dan ook op dat direct te melden bij de sociale wijkteams of de gemeente Zwolle.

Zorgmiljoenen
"We gaan dit in de toekomst nog wel vaker zien", zei Ten Brinke. "Door de bezuinigingen trekken zorginstanties steeds verder terug en komen vrijwilligers voor dit soort vragen te staan." Hij pleit ervoor de niet uitgegeven zorgmiljoenen juist op deze plekken te investeren om dit te voorkomen.